Onvoldoende steun voor verlengen van glyfosaat-vergunning

Onvoldoende steun voor verlengen van glyfosaat-vergunning

Het blijft vooralsnog onzeker of de Europese vergunning voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat wordt verlengd. Er is onvoldoende steun voor een verlenging van tien jaar, bleek woensdag bij overleg van experts van de lidstaten.

De licentie voor gebruik van het mogelijk kankerverwekkende middel loopt op 15 december af. De Europese Commissie gaat volgens ingewijden nu een voorstel van zeven jaar voorbereiden. De deskundigen komen over uiterlijk tien dagen opnieuw bijeen.

'Flexibel voor compromis'

Nederland had ingezet op tien jaar, maar zal volgens een betrokken diplomaat 'flexibel zijn als dat een compromis dichterbij brengt'. Frankrijk had drie jaar voorgesteld, maar ook daarvoor was onvoldoende steun.

Het Europees Parlement wil dat de stof in de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup over vijf jaar is verboden. De agrarische sector is daar mordicus tegen.

Update 12:06 - Reactie Greenpeace en foodwatch

Greenpeace ziet in het uitstel een kans voor de nieuwe landbouwminister Carola Schouten 'om zich de kritiek van wetenschappers, maatschappelijke organisaties en duizenden burgers ter harte nemen en te pleiten tegen de hertoelating van het gif'. 'Innovatieve boeren bewijzen dat het prima zonder het gif kan: beter voor boer, consument, milieu en natuur', aldus Herman van Bekkem van de milieuorganisatie.

Consumentenorganisatie foodwatch stelt in een reactie ook een vergunning voor drie of vijf jaar 'onverantwoord' te vinden. 'Volksgezondheid moet altijd vooropstaan en het voorzorgsbeginsel moet gerespecteerd worden. Consumenten moeten per direct beschermd worden tegen een stof die er serieus van wordt verdacht kankerverwekkend te zijn.'

Bron: ANP

Ook interessant