toggle menu

Ook drogisterij DA in de problemen

Ook drogisterij DA in de problemen

Een langlopende ruzie met zijn franchisenemers heeft drogisterijketen DA Retailgroep in ernstige financiële problemen gebracht. Woensdag verleende de rechtbank in Amsterdam het bedrijf uitstel van betaling. DA werkt nu aan een doorstart.

Het probleem is dat veel van de franchisenemers uit onvrede uit de keten zijn gestapt, met een groot omzetverlies bij de centrale organisatie van DA tot gevolg. DA draait bijna geheel op dit soort zelfstandige ondernemers.

Tussen juni en november vorig jaar verlieten bijna 70 van de oorspronkelijke 388 franchisers het bedrijf. Nu zijn er nog 266 winkels over, waarvan DA er zeven in eigen beheer heeft.

Conflict

Het conflict tussen DA en de franchisenemers is ontstaan toen het bedrijf met plannen kwam voor het uitrollen van een nieuwe formule. Diverse ondernemers zagen dat als een inbreuk op de contracten die ze met DA waren aangegaan. De zaak kwam vorig jaar ook voor de rechter. DA kreeg gelijk, maar toen werd al duidelijk dat het water het bedrijf aan de lippen stond.

Winkels en webshop blijven open

De surseance betreft DA Retailgroep en Retail Shared Service Centre in Zwolle, waar het hoofdkantoor en het distributiecentrum is gevestigd. De 212 medewerkers blijven de komende tijd aan het werk. Het is de bedoeling dat gedurende de surseance de DA-winkels en de webshop openblijven voor de klanten.

Aanvoer

Ook franchisenemers zouden in de problemen kunnen komen als de aanvoer van producten stil komt te liggen, maar daarvan lijkt vooralsnog geen sprake. De laatste tijd had een aantal van de zelfstandige ondernemers wel al moeite met het voldoen van facturen richting de centrale organisatie van DA.

Concurrentie

'Het was duidelijk dat DA het moeilijk had door concurrenten zoals Kruidvat. Maar dat de zaken er zo slecht voor staan, zal ook bij de medewerkers rauw op het dak vallen,'' zegt FNV-bestuurder Iris van der Veen in een reactie.

CNV'er Roos Rahimi spreekt van een 'nieuwe schok in de aardbeving die de detailhandel deze maand treft'. Ook Macintosh en V&D hebben van de rechter uitstel van betaling gekregen.

Update 29 december 2015, 20:13 uur: Nederlandse Drogisterij Service koopt DA

De Nederlandse Drogisterij Service neemt het failliet verklaarde DA over. De overname gaat wel gepaard met banenverlies bij de drogisterijketen. Dat maakte vakbond FNV dinsdag bekend op basis van een brief aan het personeel.

Hoewel de koper heeft aangegeven dat er banen behouden blijven bij DA, is het exacte aantal nog onbekend. 'De komende weken zal duidelijk worden hoeveel er mogen blijven', zei FNV-bestuurder Frans de Beer.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant