toggle menu

Ook Europese filetaks voor personenauto's

Ook Europese filetaks voor personenauto's

Niet alleen trucks, maar ook bussen en personenauto's worden straks zwaarder belast. De zogenoemde 'filetaks' gaat in Europa gelden voor álle wegvoertuigen.

Volgen de Telegraaf blijkt dat uit nieuwe voorstellen van de Europese Commissie met betrekking tot het wegverkeer. Aan de voorstellen is twee jaar gewerkt. Op 6 juni praten de EU-lidstaten erover.

Kilometerheffing in plaats van tolvignetten

De Europese Comissie wil volgens eurocommissaris van transport Violeta Bulc de 'lappendeken aan verschillende regelingen, systemen en betaalmethoden' in Europa gelijktrekken. Dat betekent dat tolvignetten gaan verdwijnen en dat er een Europese vorm van kilometerheffing komt. Het doel is een betere spreiding van het verkeer, een vermindering van opstoppingen en het tegengaan van vervuiling.

'Meer rijden, meer betalen'

Elk land mag zelf beslissen hoe het de nieuwe regelgeving invult, maar de rode draad is het principe van 'meer rijden, meer betalen'. De Telegraaf noemt het nieuwe systeem 'filetaks'.  Elektrische auto's zullen een 'forse korting' krijgen, 'maar niet helemaal gratis, want ook zij zorgen voor belasting van wegen', aldus Bulc tegenover de Telegraaf.

Alle auto’s worden volgens haar over een paar jaar elektronisch gecontroleerd. Ze wil dat zogeheten European Electronic Toll Serviceproviders de dienst gaan uitmaken: particuliere bedrijven die in meerdere landen actief kunnen zijn om weggebruikers te laten betalen, ongeacht de verschillende technieken.

Truckers 'in toenemende mate een gevaar op de weg'

Verder wil Brussel strengere controles, forse boetes en hogere eisen aan truckers. 'Truckchauffeurs zijn in toenemende mate een gevaar op de weg door het ontduiken van rij-en rusttijden, te lange werkperioden, te weinig training, hard of roekeloos rijden, oververmoeidheid en gebruik van mobieltjes achter het stuur. Daar gaan we paal en perk aan stellen', zo tekende de Telegraaf op uit de mond van een woordvoerder.

Positieve reacties

Wim van de Camp (CDA), die in de transportcommissie van het Europees Parlement zit, reageert positief. We hebben een interne markt, het is niet uit te leggen dat er tientallen verschillende tolsystemen zijn, zegt hij. 'We moeten een einde maken aan deze wirwar aan tolgekte.' Ook milieuorganisatie Transport & Environment verwelkomt de plannen.

2020

De lidstaten en het EU-parlement gaan zich er nu over buigen. Naar verwachting duurt het tot na 2020 voordat de voorstellen zijn geaccepteerd en ingevoerd.

Bron: Telegraaf

Ook interessant