Ook in België en Groot-Brittannië mondkapjes verplicht op meer plaatsen

Ook in België en Groot-Brittannië mondkapjes verplicht op meer plaatsen

In heel België is vanaf zaterdag het dragen van mondkapjes in drukke, openbare ruimtes verplicht. Dat geldt voor markten, goedbezochte winkelstraten, openbare gebouwen en bij verplaatsingen in de horeca.

Wie in België in een café of restaurant naar zijn tafeltje loopt of naar het toilet wil, moet voortaan een mondmaskertje op. Het personeel moest dat al. Ook zal gevraagd worden naar de gegevens van een van de personen aan tafel, zodat in geval van een uitbraak klanten kunnen worden gewaarschuwd. De gegevens, zoals een telefoonnummer of e-mailadres, worden na veertien dagen vernietigd en mogen nergens anders voor worden gebruikt.

Lokaal strengere regels

De gemeenten mogen lokaal strengere regels instellen. Zo is nagenoeg de hele historische binnenstad van Brugge tot mondkapjesgebied uitgeroepen. De gouverneur van West-Vlaanderen besloot vrijdag een mondkapje te verplichten op alle strandboulevards langs de Belgische kust.

Samenscholingsverbod

Antwerpen, de grootste nieuwe besmettingshaard van het land, heeft zijn de coronamaatregelen eveneens aangescherpt. Zo geldt er een samenscholingsverbod voor meer dan tien mensen buiten gezinsverband. Samen uit één glas drinken of aan een waterpijp lurken is taboe. Tussen 00.00 uur en 07.00 uur is de verkoop van alcohol om mee te nemen verboden, ook uit de snackbar.

Mondkapje in ov

Sinds 11 juli moeten personen ouder dan twaalf jaar al een mondkapje op in het openbaar vervoer, inclusief in de trein- en metrostations, en in alle winkels, musea en theaters.

Engeland

Bezoekers van Engelse winkels waren vrijdag voor het eerst verplicht om mondkapjes te dragen. De uitvoering van het nieuwe beleid verliep niet overal even vlot. Sommige winkels wijzen klanten op de mondkapjesplicht, maar een aantal grote ketens ziet dat volgens Britse media als de verantwoordelijkheid van de autoriteiten.

Boete van 100 pond

De politie kan een boete van 100 pond (bijna 110 euro) opleggen als mensen zich niet houden aan de nieuwe regels. Belangenorganisatie voor politiemensen PFEW heeft echter gewaarschuwd dat korpsen vaak niet de middelen hebben om op grote schaal te handhaven. De organisatie vindt dat winkels klanten zonder mondkapjes de toegang moeten weigeren.

Niet alarmnummer bellen

De politie in Bedfordshire heeft burgers ook al opgeroepen niet het alarmnummer te bellen als winkelende mensen geen mondkapjes dragen. Dat moet volgens het korps worden gemeld bij beveiligers of medewerkers van de winkels, maar die zeggen soms ook weinig te kunnen beginnen.

Niet iedereen doet mee

Een winkelier in Londen vertelde de BBC dat ze klanten in haar kantoorboekhandel wel vraagt om mondkapjes te dragen, maar dat niet iedereen daar gehoor aan geeft. Wel leken de meeste klanten in haar winkelstraat zich aan de nieuwe regels te houden. Die gelden ook in banken, postkantoren en winkelcentra.

Bron: ANP

Ook interessant