toggle menu

Ook NFU steunt aangifte tegen tabaksindustrie

Ook NFU steunt aangifte tegen tabaksindustrie

Ook de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) steunt de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. De NFU wil zich bij de aangifte aansluiten en onderzoekt nog hoe dit juridisch mogelijk is, zei een woordvoerster zondag.

'Wij zien dagelijks de verwoestende effecten van roken bij onze patiënten. Hoewel de gang naar de strafrechter een zeer ongebruikelijke is, beschouwen wij de producenten van tabak als mede-veroorzakers van dit grote maatschappelijke probleem. Vandaar onze ondersteuning', aldus NFU-voorzitter Ernst Kuipers.

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie.

Vorige week besloot ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zich aan te sluiten bij de aangifte.

De ziekenhuizen Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen lieten eerder al weten ook aangifte te doen tegen de tabaksindustrie, net als instellingen voor verslavingszorg. Met de aangifte hopen de partijen justitie zover te krijgen een strafzaak te beginnen tegen de vier grote tabaksproducenten die in Nederland actief zijn. Het Openbaar Ministerie (OM) zei vorige week dat de aangifte wordt bestudeerd.

Bekijk ook de documentaire die Radar maakte over de tabaksindustrie:

Waar rook is: de macht van de tabaksindustrie

Meer over:

Ook interessant