Opgelet: Valse mail over boete 'CJIB'

Opgelet: Valse mail over boete 'CJIB'

'U ontvangt deze e-mail omdat uit onze administratie is gebleken dat u een openstaande bedrag heeft staan wegens het overtreden van een verkeersvoorschrift. Uit de controle is gebleken dat u door rood bent gereden' staat in een mail, zogenaamd van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Trap er niet in! Het bericht is vals.

Bekijk een voorbeeld van de mail onderaan dit nieuwsbericht (scroll naar beneden).

Radar krijgt de mail doorgestuurd van een oplettende Radarkijker, die erbij schrijft: 'Gebrekkige tekst. Waar reed ik door rood en met wat? Misschien met mijn rollator?'

Het onderwerp van het bericht is: 'btalingsverzoek van Cjib Leeuwarden'. In het bericht staat dat je 547,63 euro moet betalen omdat je een 'verkeersvoorschrift hebt overtreden', en er volgt een iDEAL-link waar je de boete kunt voldoen. Klik niet op links in het bericht! Het gaat om phishing.

Het CJIB schrijft op de website over valse mails: 'Wij mailen nooit een boete of aanmaning! Veel mensen krijgen wel eens een verkeersboete. Bijna iedereen wil dan gelijk betalen. Oplichters weten dat. Zij proberen geld of uw persoonlijke gegevens van u af te pakken, door zich voor te doen als het CJIB. Ze gebruiken daarvoor vaak de mail, maar soms ook een brief of de telefoon.' Lees meer op de website van het CJIB.

Lees ook: hoe herken je phishingmails?

Meer over:

Ook interessant