Ophef over brochure uitsluiten leerlingen om ouderbijdrage

Ophef over brochure uitsluiten leerlingen om ouderbijdrage

Leerkrachten en Tweede Kamerleden zijn boos over software waarmee scholen de vrijwillige ouderbijdrage kunnen innen. De folder die de software aanprijst, belooft dat scholen leerlingen van wie de ouders niet betalen, kunnen 'uitsluiten'. Fabrikant ParnasSys spreekt van een misverstand en zegt de brochure aan te passen.

Over de vrijwillige ouderbijdrage is al jaren veel te doen, omdat ouders zich vaak wel degelijk gedwongen voelen die te betalen. Leerlingen waarvoor niet wordt betaald, mogen soms niet mee op schoolreis of meedoen aan andere activiteiten. De Kamer bespreekt inmiddels een wet die daaraan een eind moet maken.

Radar over de ouderbijdrage

Radar Radio zocht eerder uit hoe verplicht een ouderbijdrage eigenlijk is. En uit een poll van Radar bleek in juni dat 79 procent vindt dat meer gemeenten een regeling moeten invoeren zodat ook kinderen uit gezinnen met een laag inkomen mee kunnen op schoolreisje of met een sportdag.

Incasso ouderbijdragen met administratiesysteem

ParnasSys, dat een administratiesysteem maakt voor basisscholen, biedt nu een programma aan dat de incasso van ouderbijdragen moet vergemakkelijken. Een school kan daarmee automatisch aanmaningen versturen en 'een leerling uitsluiten' als de ouders geen bijdrage overmaken.

SP-Kamerlid Peter Kwint en zijn D66-collega Paul van Meenen maken zich boos over de 'foute' software.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant