Opnieuw gevaarlijke apps in Play Store

Opnieuw gevaarlijke apps in Play Store

Let op: er zijn opnieuw gevaarlijke apps in de Play Store gevonden. Het lijkt alsof je een toepassing downloadt met een zaklamp-functie. De apps installeren echter een BankBot waarmee kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot je bankgegevens.

De toepassingen hebben ogenschijnlijk onschuldige namen als 'Tornado FLashlight' en 'Lamp for Darkness'. De app vraagt de gebruiker om een update uit te voeren. Dan kan de BankBot toeslaan en het apparaat infecteren.

BankBot aast op gegevens internetbankieren

De BankBot opent bijvoorbeeld een nep-inlogvenster als je je internetbankieren-app opstart, en krijgt zo toegang tot je wachtwoord en gebruikersnaam. De BankBot kan bovendien je sms-berichten uitlezen. Dat is gevaarlijk als je hebt ingesteld dat je  verificatiecodes per sms toegestuurd krijgt.

AndroidPlanet geeft gebruikers die denken dat ze malafide apps hebben gedownload een stappenplan:

  1. Open de instellingen en ga naar 'Beveiliging'
  2. Ga naar 'Apparaatbeheer' of 'Apps voor apparaatbeheer' (afhankelijk van je Android-versie)
  3. Staan daar onbekende apps als Android Update tussen, schakel deze dan uit;
  4. Verwijder de apps vervolgens van je smartphone, door bij de instellingen naar 'Apps' te gaan. Haal niet alleen bovenstaande apps weg, maar ook de zaklamp-apps die je proberen te verleiden tot het downloaden van de malware.

Radar besteedde op 20 november aandacht aan besmette apps in de Play Store in een livegesprek op Facebook en YouTube.

Kijk het gesprek over malware in Android-apps terug

De week van 20 tot en met 26 november staat bij Radar in het teken van de online veiligheid. We gaan je alles vertellen over openbare wifinetwerken, online bankieren, computerbeveiliging, privacy, phishing en online veiligheid voor kinderen.

Doe mee aan het onderzoek: Heb jij je digitale zaken op orde?

Bron: AndroidPlanet

Ook interessant