Oppositie wil af van eigen bijdrage jeugd-GGZ

Oppositie wil af van eigen bijdrage jeugd-GGZ

Oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks willen dat de eigen bijdrage in de jeugd-GGZ - voorlopig - wordt geschrapt. De jeugdzorg valt sinds dit jaar onder provincies en gemeenten.

Een gevolg van de wijziging is dat ouders een bijdrage moeten betalen voor psychiatrische hulp voor hun kind.

Bijdrage kan drempelverhogend werken

'De ouderbijdragen die nu moeten worden betaald lopen op tot wel 1500 euro per jaar, dat vind ik te veel', aldus Magda Berndsen van D66. De ChristenUnie denkt dat de ouderenbijdrage drempelverhogend kan werken voor het aanvragen van zorg.

De PvdA wil dat het kabinet de gevolgen van de maatregel onderzoekt. D66 en ChristenUnie vinden daarom dat in elk geval dit jaar de eigen bijdrage moet worden geschrapt. GroenLinks en SP willen dat de bijdrage helemaal verdwijnt.

Update 12:42 uur: Hoge bijdrage

De ouderbijdrage is onrechtvaardig, meent Corinne Ellemeet van GroenLinks. 'We vragen deze bijdrage ook niet voor kinderen die in het ziekenhuis liggen met een gebroken been. Gelijke monniken gelijke kappen.'

Volgens een woordvoerder van het minister van Volksgezondheid is de bijdrage bedoeld voor het dagelijkse levensonderhoud van de kinderen binnen een instelling of pleeggezin. Donderdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de ouderbijdrage.

Bron: ANP

Ook interessant