toggle menu

Opvolger Fyra van het spoor gehaald

Opvolger Fyra van het spoor gehaald

Ook de opvolger van de Fyra kampt met problemen. De NS heeft dinsdag 18 locomotieven teruggeroepen vanwege problemen met de stroomafnemers. Daardoor rijden er voorlopig geen snelle treinen tussen Amsterdam en Breda via Schiphol, de hogesnelheidslijn en Rotterdam.

Dat heeft de NS laten weten. Het is niet duidelijk wanneer de problemen verholpen zijn en de treinen van de Intercity Direct weer kunnen rijden. Reizigers moeten volgens de NS omrijden via 'het conventionele spoor'. De Beneluxtrein naar Antwerpen en Brussel rijdt gewoon.

Het gaat om Traxx-locomotieven van het Canadese bedrijf Bombardier. 'Zij zijn fabrikant en onderhouder. Dinsdagochtend hebben ze ons geadviseerd om de hele vloot te laten nakijken', zegt een NS-woordvoerder.

De snelle verbinding tussen Amsterdam en Breda heet Intercity Direct (IC Direct). Omdat de trein deels over de hogesnelheidslijn rijdt, duurt een rit korter dan bij een gewone intercity. De lijn werd vorig jaar in het leven geroepen na de problemen met de internationale Fyra. De nieuwe naam Intercity Direct zou aangeven dat het gaat om een HSL-verbinding die sneller is dan een intercity over het gewone spoor.

De Canadese locomotieven kunnen maximaal 160 kilometer per uur rijden. Dat is een stuk langzamer dan de Fyra, die 250 kilometer per uur had moeten gaan rijden. De Traxx-locomotieven zijn geschikt om op gewoon spoor in Nederland en België te rijden én om op de hogesnelheidslijn te worden ingezet.

Bron en beeld: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant