toggle menu

'Oudere zit vast in koopwoning met overwaarde'

'Oudere zit vast in koopwoning met overwaarde'

Het overgrote deel van de oudere huizenbezitters verwacht een overwaarde op zijn woning te hebben en zou dit bedrag het liefst binnen nu en een paar jaar benutten, blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. De adviesketen twijfelt echter of dit haalbaar is.

Voor 42 procent van de ondervraagde 57-plussers is het verkopen van de woning en het huren of kopen van een goedkopere woning het favoriete scenario. 'Voor de doorstroming op de woningmarkt zou dit erg gunstig zijn, omdat zo meer woningen vrijkomen voor starters of doorstromers', aldus Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker.

Bijna de helft van de 57-plussers uit het onderzoek schat de overwaarde van hun koopwoning zelfs op meer dan een ton. Indien zij deze kunnen benutten, zouden de huizenbezitters het bedrag het liefst besteden als aanvulling op hun pensioen (40 procent), als nalatenschap of schenking aan hun kinderen (31 procent) of als extra financiële buffer (30 procent).

Tekort aan seniorenwoningen

De kans is echter klein dat de 57-plussers iets van de overwaarde behouden na de aankoop van een nieuwe woning, door het lage aanbod aan koopwoningen en de hoge prijzen. Ook de prijzen van huurwoningen zijn hoog. Daarbij spreekt Cats van een 'schreeuwend tekort aan seniorenwoningen'. Minder dan de helft van de ouderen heeft het vertrouwen dat zij een nieuwe, passende woning kunnen vinden.

Woning ongeschikt voor de toekomst

Niet alleen de verwachte overwaarde is reden voor de senioren om te willen verhuizen, ook vindt ruim de helft van hen hun woning ongeschikt voor de toekomst. Het huis is bijvoorbeeld te groot, niet gelijkvloers, of de tuin is te groot en vergt te veel onderhoud.

Lees ook: Heb je een aankoopmakelaar nodig?

Bron: De Hypotheker

Ook interessant