Oudere zzp'ers kunnen nauwelijks arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen

Oudere zzp'ers kunnen nauwelijks arbeidsongeschiktheidsverzekering krijgen

Oudere zzp'ers in Nederland ervaren grote problemen als zij een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid (AOV) willen afsluiten. Dat blijkt uit onderzoek van Radar op NPO Radio 1 onder twaalf grote verzekeraars. Als verzekeraars wel ouderen toelaten, moeten deze allerlei medische verklaringen inleveren. Eén verzekeraar wil nieuwe klanten zelfs een bloedonderzoek laten ondergaan.

Radar wilde een 60-jarige vrouw laten verzekeren en belde daarvoor naar twaalf verzekeraars. Meerdere keren werd verteld dat ze te oud was en een te groot risico zou lopen voor de verzekering. Ook werden aanvullende eisen gesteld. Zo wilde verzekeraar Allianz dat zij een bloedonderzoek zou ondergaan. Bij dat onderzoek kunnen ook erfelijke afwijkingen worden geconstateerd, iets waar de klant mogelijk niet op zit te wachten.

Verbond van Verzekeraars: standaard bloedonderzoek mag niet

Het Verbond van Verzekeraars is bekend met de situatie, maar is er niet gelukkig mee. 'Voor dit soort bloedonderzoeken moet echt een medische aanleiding zijn. Bovendien mogen ze geen vragen stellen of onderzoek doen waarbij erfelijke afwijkingen naar voren komen. Dat is echt hard geregeld', laat een woordvoerder weten. De organisatie gaat daarom met Allianz in gesprek. Na een telefoontje van Radar hierover liet de verzekeraar weten dat deze vorm van een 'standaard bloedonderzoek' zal verdwijnen.

Standaard AOV voor iedereen?

Specialisten laten zich verontrust uit over deze ontwikkeling. Advocaat Karen Machielsen van Zumpolle Advocaten: 'Tot 2004 had Nederland de WAZ, wat een verplichte publieke verzekering was. De regering heeft dit afgeschaft met het argument dat de markt dit veel beter en goedkoper kon, maar dat klopt dus niet. Uiteindelijk vallen veel mensen buiten de boot en dit komt ten laste van de samenleving, omdat ze dan bijstand moeten krijgen'. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk pleitte in de uitzending voor een nieuwe verplichte verzekering voor zzp'ers. 'Wij pleiten voor een acceptatieplicht en ook echt betaalbare premies. Als je voor 600 of 700 euro per maand jezelf moet verzekeren, dan lukt dat dus niet.'

Beluister het fragment uit de radio-uitzending

Meer over:

Ook interessant