Ouders richten zelf klassen op voor gehandicapte kinderen

Ouders richten zelf klassen op voor gehandicapte kinderen

Ouders van zwaargehandicapte kinderen richten zelf klassen op in scholen zodat hun kinderen onderwijs kunnen krijgen. Normaal gesproken zijn deze kinderen aangewezen op een dagopvang waar ze alleen maar zorg krijgen, schrijft het AD.

Op diverse plaatsen in Nederland zijn al dertien van dergelijke klassen. Nog eens tien zijn in oprichting. Ouders huren lokalen in gewone scholen waar de kinderen kleinschalig onderwijs op hun eigen niveau en zorg krijgen. Leerlingen van de reguliere school mogen helpen met bijvoorbeeld voorlezen. Staatssecretaris Dekker is enthousiast over de initiatieven.

Ook leraren en ouders zijn heel enthousiast volgens een woordvoerder van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). 'Gehandicapte kinderen zien leeftijdsgenoten die niet gehandicapt zijn, waar ze zich aan kunnen optrekken. Ze maken veel meer ontwikkelingssprongen. Kinderen leren hiermee elkaar op jonge leeftijd kennen'.

Niet in aanmerking voor speciaal onderwijs

De kinderen, die geen leerplicht hebben, komen vanwege hun lage niveau niet in aanmerking voor speciaal onderwijs. Daardoor komen zij terecht op een dagopvang, waar ze geen onderwijs krijgen. NSGK pleit ervoor dat de klassen voor zwaar gehandicapte kinderen in gewone scholen gefinancierd worden uit het onderwijsbudget, niet met geld voor persoonsgebonden budgetten. 'Het is natuurlijk heel raar dat er nu met pgb-geld onderwijs gekocht moet worden', zegt de woordvoerder.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad

Ook interessant