OV loket: 'Kort de zomerdienstregeling in'

OV loket: 'Kort de zomerdienstregeling in'

Openbaarvervoerbedrijven moeten hun zomerdienstregeling inkorten en beter afstemmen op de economische activiteiten in een regio. Dat zegt het OV loket, de ombudsman voor beter openbaar vervoer. In de rapportage over het derde kwartaal van 2017 zegt de organisatie veel klachten te hebben ontvangen over de speciale dienstregelingen.

Bij zomerdienstregelingen rijden treinen, bussen, trams en metro's minder vaak en wordt soms een andere route gekozen. Volgens het OV loket laten vervoerders deze speciale dienstregeling tussen vijf en negen weken duren, waarmee ze vaak ook buiten schoolvakanties in een regio gelden.

'Houdt rekening met economische actviteiten'

Volgens OV loket zou de zomerdienstregeling niet langer mogen duren dan zes weken, de officiële zomervakantie van het onderwijs, daarbij rekening houdend met de vakantiespreiding. 'Verder is het belangrijk ook rekening te houden met alle economische activiteiten. In sommige regio's kan het ook in de zomertijd heel druk zijn.'

Volgens de ombudsman past een dienstregeling op halve kracht steeds minder goed in de moderne tijd.

Update 14:42 uur - Klachten over zomerdienstregelingen

In de zomer kreeg OV loket ongeveer twintig klachten binnen over zomerdienstregelingen, voor de ombudsman relatief veel op dit onderwerp. Zo is er een klacht van iemand in die na het werk in Eindhoven zomers een uur moet wachten omdat er minder bussen rijden. Iemand die dagelijks in Amsterdam reist, klaagt over overvolle trams en metro's in de zomer. 'Amsterdam wil een 24-uurseconomie zijn. Zo gaat dat niet lukken.'

In een reactie zegt de Vervoerregio Amsterdam, die concessies verleent aan openbaarvervoerbedrijven, dat er in de zomervakantie gewoon minder reizigers zijn. 'Géén aparte vakantiedienstregeling is in onze ogen niet de uitwerking van maatwerk en een effectieve besteding van middelen', aldus de organisatie.

Bron: ANP

Ook interessant