'Overheid beschermt burger onvoldoende'

'Overheid beschermt burger onvoldoende'

Burgers genieten in Nederland onvoldoende bescherming tegen schendingen van hun rechten door de overheid. Dat is volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt de belangrijkste conclusie van de commissie-Donner, die onderzoek heeft gedaan naar het optreden van de Belastingdienst in de affaire rond de kinderopvangtoeslag.

Honderden, mogelijk zelfs duizenden mensen kregen volgens de commissie te maken met onrechtmatig optreden door opsporingsteams van de fiscus, die hun toeslagen stopzetten wegens vermoedens van fraude. Bij de fiscus was structureel sprake van tunnelvisie. Bezwaarprocedures waren daardoor op voorhand kansloos.

'Rechtsstaat heeft heel ernstig gefaald'

Dat de commissie-Donner nu oordeelt dat slachtoffers schadeloos moeten worden gesteld, heeft volgens Omtzigt ook gevolgen voor andere organisaties dan de fiscus. 'Ik denk dat hier heel wat mensen slecht van zullen slapen.' Hij wijst naar onder meer uitkeringsinstantie UVW en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), 'waar burgers tegen hetzelfde soort muren oplopen'.

Omtzigt concludeert dat niet alleen de fiscus maar ook de rechtsstaat in de toeslagenaffaire 'heel ernstig' heeft gefaald. Dat er nu erkenning en schadevergoeding komt voor gedupeerde ouders, vindt hij een 'belangrijke stap'. De CDA'er wijst er verder op dat hij de afgelopen twee jaar talloze Kamervragen stelde over de kwestie, maar dat de waarheid slechts 'stukje bij beetje boven tafel kwam'.

'Belastingdienst binnenstebuiten keren' 

SP-Kamerlid Renkse Leijten noemt de oproep van Donner tot schadevergoeding 'een goed resultaat voor de ouders'. Maar compensatie alleen is voor haar niet voldoende. 'Wij moeten nu de Belastingdienst binnenstebuiten keren', vindt Leijten. 'Als dit bij Toeslagen zo ontspoorde, waar dan nog meer?' Ook wil zij precies weten wie voor de misstanden verantwoordelijk waren.

VVD-Kamerlid Helma Lodders concludeert dat de Belastingdienst burgers 'standaard als fraudeurs' behandelt. 'Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel moet diep door het stof en de gedupeerden zo snel mogelijk compenseren', vindt zij. 'Overheidsbeleid dat gebaseerd is op wantrouwen is failliet en ontspoord', zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Uitzending Radar over kinderopvangtoeslag

Radar besteedde in de uitzending aandacht aan deze misstanden. 'Ze eisen 47 duizend euro van je, zonder dat je kan aantonen dat je dat niet hebt gedaan,' aldus gedupeerde Joe in de uitzending. 'Dan stort je wereld in, want je weet niet waar je het vandaan moet halen.' Bekijk de uitzending terug via de link hieronder. 

Kijk: Ouders in de schuld door wispelturige fiscus

Bron: ANP 

Ook interessant