Overheid investeert belastinggeld in bedrijven die dure medicijnen maken

Overheid investeert belastinggeld in bedrijven die dure medicijnen maken

De overheid investeert veel belastinggeld in biotechbedrijven die dure medicijnen produceren. Er worden geen voorwaarden gesteld aan deze investeringen, zoals het binnen de perken houden van de prijzen voor geneesmiddelen. Daardoor blijven de prijzen van medicijnen hoog. Dat stellen Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Wemos, die toezicht houden op de invloed van multinationals, in een nieuw rapport.

SOMO en Wemos vinden dat de overheid het publiek belang, zoals de toegang tot medicijnen, zwaarder moet laten meewegen wanneer publiek geld wordt geïnvesteerd. Veel medicijnen, waaronder medicijnen tegen kanker, zijn voor veel mensen moeilijk te betalen.

'Het argument van de farmaceutische bedrijven dat medicijnen zo duur zijn vanwege hoge kosten voor research en development, is niet correct', zegt Esther de Haan, onderzoeker bij SOMO. 'Een deel van deze kosten en risico's wordt gedragen door publieke partijen zonder dat zij voorwaarden verbinden aan hun investeringen. Dit is een gemiste kans van de overheid om invloed op de hoge medicijnprijzen uit te oefenen.'

Het rapport 'Overpriced' stelt ook dat moeilijk is te achterhalen hoeveel belastinggeld wordt geïnvesteerd.

Strengere voorwaarden voor investeringen in farmaceutische industrie

De overheid moet strengere voorwaarden stellen als zij geld steekt in de farmaceutische industrie, vindt minister Bruno Bruins. De bewindsman voor Medische Zorg vindt het onwenselijk dat medicijnfabrikanten hun voordeel doen met miljoeneninvesteringen door de overheid en vervolgens buitensporig hoge prijzen in rekening brengen. 'Het zal een tandje strakker moeten.'

Twee organisaties die onderzoek doen naar de macht van multinationals stellen in de Volkskrant dat tientallen miljoenen aan overheidsgeld naar biotechbedrijven vloeien voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en behandelingen. Daarvoor vragen zij vervolgens soms de hoofdprijs, terwijl Bruins' ministerie juist alles in het werk stelt om de medicijnprijzen en de zorgkosten te drukken.

Onderzoek om ontwikkelingskansen meer bij overheid te houden

Bruins laat al onderzoek doen naar de mogelijkheden om 'rechten en ontwikkelingskansen meer bij de overheid te houden', want hij 'houdt niet van dit soort constructies'. Binnen een paar weken hoopt hij meer te weten.

Bron: ANP

Ook interessant