toggle menu

Overheid veelal niet duidelijk bij innen schulden

Overheid veelal niet duidelijk bij innen schulden

Wie klachten heeft over overheidsinstanties, zoals het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) of bijvoorbeeld schulden heeft door terugvordering van huur- of zorgtoeslag, krijgt vaak geen duidelijk schuldenoverzicht. Ook klagen mensen dat persoonlijk contact met medewerkers niet mogelijk is, zegt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

De overheid moet duidelijker communiceren, waar nodig persoonlijk contact opnemen met mensen en zich bij het invorderen inspannen om verder het oplopen van schulden te voorkomen. Overheidsinstanties werken volgens de ombudsman 'te veel vanuit hun eigen kaders' als ze schulden invorderen. Zo weten mensen niet dat ze meestal een betalingsregeling kunnen treffen.

Onnodige invorderingsacties

'Veel mensen willen wel betalen, maar kunnen dat niet. De overheid houdt daar geen rekening mee', zegt Van Zutphen. Overheidsorganisaties werken volgens hem niet of nauwelijks samen, wat kan leiden tot onnodige invorderingsacties. 'Dat moet stoppen. De overheid moet bij het invorderen oog hebben voor de positie en het belang van mensen met schulden.'

De ombudsman dringt aan op maatregelen en wil begin 2020 van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) horen of de invorderingsprocedures zijn verbeterd.

De Nationale ombudsman is een onafhankelijk instituut dat klachten behandelt over de overheid.

Update: reactie van staatssecretaris (9 februari)

Op korte termijn in gesprek

'Om mensen met schulden te helpen zijn er tal van acties uitgestippeld op allerlei fronten. Mensen bij wie het water tot aan de lippen staat, mogen niet nog dieper in de problemen komen. Ook niet door toedoen van de overheid.' Zo reageert staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken op rapport van de Nationale ombudsman waarin staat dat overheidsinstanties te veel vanuit hun eigen organisatie denken als ze schulden invorderen.

'De voorstellen die de ombudsman doet, kunnen helpen om mensen met schulden beter te beschermen', aldus staatssecretaris Van Ark, die op korte termijn met hem in gesprek wil gaan. 'Tegelijkertijd is er nog veel werk aan de winkel. Een belangrijke maatregel die ervoor moet zorgen dat iemand die te maken heeft met beslagleggingen voldoende geld overhoudt om van te leven, heeft vertraging opgelopen. Dat is zuur.'

Bron: ANP

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant