toggle menu

'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

'Overheidsdiensten houden zich aan nieuwe privacyregels'

Vrijwel alle overheidsdiensten houden zich aan een van de nieuwe Europese privacyregels. Daarin staat dat ze een zogeheten functionaris voor gegevensbescherming moeten hebben. Die moet controleren welke informatie van burgers wordt verwerkt en hoe die gegevens zijn beveiligd.

Wat houdt de nieuwe privacywet AVG in?

De functionaris moet zijn aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid. Het is een van de regels in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de nieuwe EU-wet die vorige week van kracht werd. Het is niet bekend hoe het is gesteld met het naleven van de andere bepalingen in de AVG.

Vierhonderd organisaties gecontroleerd

De Autoriteit heeft meer dan vierhonderd overheidsorganisaties gecontroleerd. Het gaat om alle gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries, en om enkele zelfstandige bestuursorganen. Minder dan 4 procent heeft zijn functionaris nog niet aangemeld. Zij hebben tot 11 juni om dat alsnog te doen. Als ze dat niet doen, kunnen ze een straf krijgen.

De AVG is strenger dan eerdere privacyregels. Burgers moeten meer te zeggen krijgen over het gebruik van hun persoonlijke gegevens. Overheden, bedrijven, stichtingen en instellingen moeten precies bijhouden wat er gebeurt met de gegevens van hun klanten of leden.

De AVG geldt ook voor bedrijven van buiten de EU die Europese gebruikers hebben. Facebook, Twitter en andere sociale media zijn daar voorbeelden van.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant