toggle menu

Overleg nieuw pensioenstelsel mislukt

Overleg nieuw pensioenstelsel mislukt

Het overleg over hervorming van het pensioenstelsel is dinsdagavond mislukt. De onderhandelaars van de betrokken partijen meldden na afloop van gesprekken op het ministerie van Sociale Zaken dat ze er niet uit zijn gekomen. Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW legde de schuld bij de vakbeweging. 'Er lag een heel goed aanbod van het kabinet', zei hij. 

Volgens premier Rutte waren het kabinet en de werkgevers bereid om 'vergaande tegemoetkomingen'' te doen richting de vakbond. Zo werd er dinsdag nog iets nieuws voorgesteld voor mensen met zware beroepen, aldus de premier.

'De kloof'

FNV-voorman Han Busker zei dat het niet lukte om 'de kloof' tussen werkgevers, kabinet en bonden te overbruggen. 'U snapt dat wij structurele oplossingen voor onze leden willen', zei Busker. 'Er is een groot probleem met de veel te snelle ophoging van de AOW-leeftijd en wij kwamen niet verder dan incidentele oplossingen.' 

Deze lezing onderschreef Rutte duidelijk niet. 'Er lag een pakket van zeven miljard', zei de premier. Begrip voor het opstappen van de bonden had Rutte naar eigen zeggen dan ook niet. Ook over de pensioenen voor ZZP'ers en konden de partijen het niet eens raken. Op de vraag 'hoe nu verder' had Rutte niet direct een antwoord. 'Dat is heel lastig zonder de vakbonden, als zij niet het lef hebben om te springen.'

Reactie minister

Ook minister Wouter Koolmees kwam in mineurstemming naar buiten. 'Er lag een pakket van 7 miljard euro, om te kunnen indexeren en iets dat een oplossing bood voor mensen met een zwaar beroep', aldus Koolmees. 'Kortingen konden worden voorkomen. Ik ben zeer teleurgesteld dat dat uiteindelijk is mislukt.'

Reactie CNV

De bonden stellen dat het kabinet weigert 'maatwerk' mogelijk te maken voor mensen in zware beroepen. 'Voor ons geen boete voor de bouwvakker die eerder met pensioen wil', reageert waarnemend CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden.

Reactie landbouworganisatie LTO

'We zijn er niet uitgekomen', zei Marc Calon van landbouworganisatie LTO. Hij zei dat FNV bang was dat de plannen niet geaccepteerd zouden worden door haar achterban.

Reactie NVO-NCW

'Eigenlijk kreeg de vakbeweging heel veel', stelde De Boer van VNO-NCW. Volgens hem ligt het probleem bij de achterban van de bonden. Een van de voorstellen was volgens de voorzitter van de werkgevers om de AOW-leeftijd te laten stijgen tot 67 jaar in 2024, in plaats van drie jaar eerder. Ook zou de koppeling tussen pensioenleeftijd en levensverwachting worden losgelaten.

Jarenlange onderhandelingen

Over een nieuw pensioenstelsel wordt al jaren onderhandeld door werkgevers, vakbonden en overheid. Groot pijnpunt is de verhoging van de AOW-leeftijd. De vakbeweging ziet het tempo waarmee het kabinet de AOW-leeftijd wil verhogen niet zitten.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant