Overname Yarden door Dela op losse schroeven na uitspraak rechter

Overname Yarden door Dela op losse schroeven na uitspraak rechter

Nadat de rechter bepaalde dat uitvaartverzekeraar Yarden de eenzijdige poliswijziging moet terugdraaien, lijkt de geplande overname door Dela onzeker. Dela was sinds oktober 2019 van plan om Yarden over te nemen, maar betwijfelt nu of dit nog plaats kan vinden.

Dela stelt dat Yarden eerst 'financieel orde op zaken' moet stellen voordat de overname door kan gaan. 

Yarden gaat overigens in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. 

Wat als Yarden omvalt?

De overname van Dela kan Yarden redden van de ondergang, maar wat als dit niet doorgaat en Yarden omvalt? Wat betekent dit voor de polishouders? 

Als een verzekeraar in financiële moeilijkheden komt, geldt de zogenaamde Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars. Hierbij treedt De Nederlandsche Bank op om 'verzekeraars ordentelijk af te wikkelen, wanneer ze in financieel zwaar weer komen, op een wijze waarbij de belangen van de polishouders zo goed mogelijk worden beschermd.' 

Als Yarden uiteindelijk failliet zou gaan, dan wijst De Nederlandsche Bank een curator aan. Wat voor polishouders van belang is, is dat ze bij een faillissement een positie van preferente schuldeiser hebben. Dit betekent dat het geld uit de boedel met voorrang wordt verdeeld over de polishouders. Bij een faillissement kan het echter wel zo zijn dat er minder wordt uitgekeerd dan waar de polis voor is afgesloten. 

Verder is het moeilijk om te zeggen wat polishouders te wachten staat, omdat er nog veel in ontwikkeling is. Yarden gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter, Dela bekijkt of de overname nog door kan gaan en de Consumentenbond onderzoekt in samenwerking met ConsumentenClaim de mogelijkheden van een gezamenlijke claim tegen Yarden. Je kunt je hier alvast gratis aanmelden voor de claim tegen Yarden.  

Meer over:

Ook interessant