toggle menu

Ozb stijgt in Amersfoort het meest

Ozb stijgt in Amersfoort het meest

De onroerendezaakbelasting stijgt in Amersfoort dit jaar met maar liefst 10,7 procent. Dit is de sterkste verhoging van alle 36 grote gemeenten in Nederland.

Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de universiteit Groningen.

Financieel toezicht

Amersfoort staat onder financieel toezicht van de provincie Utrecht. Met de hogere opbrengsten van de ozb hoopt de gemeente de begroting sluitend te krijgen.

Ozb verlagen

Er is ook een tiental grote gemeentes die de ozb verlagen. De sterkste verlaging van de ozb is in Alkmaar, met 2,9 procent.

Afvalstoffenheffing

De afvalstoffenheffing wordt in elf van de grootste gemeentes verlaagd, in Nijmegen met maar liefst 27,4 procent. De gemeente kiest ervoor om huurders te ontzien door lasten te verschuiven naar de eigenaren. De kosten van de afvalinzameling worden daarom de komende jaren in steeds grotere mate gedekt uit de ozb-opbrengsten en in mindere mate uit de afvalstoffenheffing. De ozb stijgt in Nijmegen dan ook met 9,2 procent.

Meerpersoonshuishouden

In Sittard-Geleen stijgt het bedrag dat een meerpersoonshuishouden kwijt is aan afvalstoffenheffing, het sterkst, met 10,5 procent. De stijging komt doordat huishoudens veel meer gaan betalen voor elke kilo restafval. De gemeente wil zo afvalscheiding stimuleren. Het tarief voor gft-afval daarentegen daalt.

Den Haag goedkoopst

Het goedkoopst om te wonen qua gemeentelijke lasten is Den Haag. Een meerpersoonshuishouden in een eigen woning met een gemiddelde waarde is er jaarlijks 549 euro kwijt aan ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Het duurst is Delft. Daar moet eenzelfde soort huishouden per jaar 832 euro overmaken aan de gemeente.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant