toggle menu

Parnassia gaat door met delen gevoelige gegevens ondanks wens van staatssecretaris

Parnassia gaat door met delen gevoelige gegevens ondanks wens van staatssecretaris

Parnassia Groep, de grootste ggz-aanbieder van Nederland, hervat het delen van gevoelige behandelgegevens met een omstreden databank. Volgens Trouw doet de instelling dat zonder daarvoor expliciet toestemming van patiënten te vragen, terwijl dat volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wel moet om er zeker van te zijn dat privacy niet wordt geschonden.

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt of het delen van deze gegevens met een externe partij de privacy van patiënten aantast. Zolang dat onderzoek niet is afgerond wil de staatssecretaris dat ggz-instellingen met expliciete toestemming werken. Volgens Trouw slaat Parnassia Groep dat advies in de wind.

Update 5 maart: reactie Parnassia Groep

'Zorginstellingen moeten soms informatie delen met verzekeraars, huisartsen of de inspectie', aldus de Parnassia Groep in een reactie. 'Specifiek is vastgesteld om welke gegevens dit gaat én vooral ook om welke informatie het gaat waarbij de privacy van de patiënt is gewaarborgd. Dit is een groot goed. Patiënten worden hier bij de start van hun behandeling van op de hoogte gesteld. Net als dat ook in de ziekenhuizen het geval is. Deze effectmetingen werden en worden niet gebruikt voor de zorginkoop door verzekeraars noch hebben ze dat in het verleden gedaan bij Parnassia Groep.'

Lees de volledige reactie op de site van Parnassia Groep.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw / Parnassia Groep

Ook interessant