toggle menu

Pas op: 'Smiley' verstuurt spam namens Facebookgebruikers

Pas op: 'Smiley' verstuurt spam namens Facebookgebruikers

Wordt er vanuit jouw Facebookaccount spam verstuurd? Radar zocht uit wat je hiertegen kunt doen.

Filmpje

Misschien heb je het bericht op Facebook voorbij zien komen: '(...) vindt het bericht van Smiley leuk'. De Facebookgebruiker heeft vermoedelijk op een filmpje geklikt (zie voorbeelden hieronder), waarna er vanuit het Facebookaccount spam wordt verstuurd. (Bekijk je onderstaande voorbeelden op je telefoon, kantel dan het scherm om de volledige afbeelding te zien).

Controleer je account

De Facebookgebruiker weet niet altijd dat er uit zijn of haar naam spam is verzonden. Je kunt dit voor je eigen account controleren door naar het activiteitenlogboek te gaan. Staan hier 'acties' tussen die je zelf niet hebt ondernomen?

Ga dan naar de pagina die het bericht geplaatst heeft, en blokkeer de pagina door rechts (drie puntjes) op 'Pagina blokkeren' te klikken. Verwijder de activiteit ook uit je logboek (klik op het rechter icoontje en vervolgens 'Verwijderen').

Beveiligingscheck

Het is verstandig om het wachtwoord van je Facebookaccount te veranderen. Je kunt voor de zekerheid ook checken op welke plekken je bent ingelogd met je Facebookaccount. Ga naar de beveiligingsinstellingen (wel eerst inloggen) en klik op 'Waar je bent aangemeld'. Hier zie je de datum, tijd en locatie van de aanmelding en het apparaat dat gebruikt werd. Klik op 'Activiteit beëindigen' om uit te loggen op dat apparaat.

Meer tips

Wist je dat cybercriminelen ook phishing-advertenties plaatsen op Facebook? Lees meer of bekijk de uitzending over dit onderwerp.

En: Als je op je telefoon gebruik maakt van de Facebookapp, spelen filmpjes in je nieuwsoverzicht automatisch af. Zet je deze functie uit, dan voorkom je dat je hierdoor ongemerkt veel data verbruikt.

Wil je meer controle over je Facebookgegevens? Lees deze 5 tips.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant