toggle menu

Patiënten in ziekenhuizen met uitstel van betaling krijgen voorlopig nog gewoon zorg

Patiënten in ziekenhuizen met uitstel van betaling krijgen voorlopig nog gewoon zorg

Patiënten van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen krijgen voorlopig gewoon zorg. Dat melden de Patiëntenfederatie en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft sinds dinsdag 12:30 uur de afdeling spoedeisende hulp gesloten. Deze maatregel geldt niet voor MC IJsselmeerziekenhuizen.

De ziekenhuizen hebben dinsdag een uitstel van betaling aangevraagd. Dit is inmiddels toegezegd.

Op dit moment zijn in het Slotervaartziekenhuis 150 bedden bezet. In de IJsselmeerziekenhuizen liggen zo'n tweehonderd patiënten. Deze patiënten hoeven zich geen zorgen te maken over de continuïteit van de zorg, zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie.

Zorgplicht zorgverzekeraars

'Bewindvoerders zullen alles uit de kast trekken om de ziekenhuizen open te houden. Daarbij hebben ziekenhuizen altijd noodscenario's om te waarborgen dat patiënten niet van zorg verstoken blijven als er iets misgaat. Hier zag je allang dat het mis zou gaan', aldus de woordvoerder.

Zo worden er van tevoren afspraken gemaakt met omliggende ziekenhuizen om patiënten over te dragen. 'Leuk is anders, maar patiënten vallen niet buiten de boot', aldus de zegsman. Een nadeel voor patiënten is mogelijk wel dat ze niet naar het ziekenhuis van hun keuze kunnen.

De NZa onderhoudt nauw contact met de grootste verzekeraar in de regio, Zilveren Kruis over de continuïteit van zorg. 'Onzekerheid over de financiële situatie is ingrijpend voor patiënten en personeel van de ziekenhuizen. Om onrust te voorkomen is het essentieel dat patiënten er op kunnen vertrouwen dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben', aldus de NZa.

De autoriteit zegt erop toe te zien dat zorgverzekeraars zich aan hun zorgplicht houden. 'Zorgplicht betekent dat zorgverzekeraars voldoende zorg inkopen voor hun verzekerden. Wij beoordelen de stappen van de zorgverzekeraars om vervangende zorg te regelen en de wijze waarop zij het proces uitvoeren om er zeker van te zijn dat patiënten tijdig de goede zorg krijgen.'

'Geplande behandelingen en afspraken gaan gewoon door'

Voorzitter van de raad van bestuur van MC Slotervaart, Mariska Tichem, zegt dat alle geplande behandelingen en afspraken die patiënten hebben staan door gaan. Volgens Sjoerd de Blok, voorzitter van de raad van bestuur van MC IJsselmeerziekenhuizen, werkt het personeel de komende tijd gewoon door. 'We gaan gewoon door, onze hardwerkende verpleegkundigen en artsen zullen tot de dag dat er meer duidelijk is, strijden voor kwalitatieve patiëntenzorg.' Het is onduidelijk of ze hun salarissen, die deze week zouden worden uitbetaald, krijgen.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant