toggle menu

Patiëntenstop wijkverpleging door conflict met verzekeraars

Patiëntenstop wijkverpleging door conflict met verzekeraars

Patiënten die wijkverpleging nodig hebben, dreigen daarop in te moeten leveren. Diverse zorgorganisaties hebben een patiëntenstop ingesteld voor bepaalde verzekeraars, wat de keuzevrijheid voor de patiënt beperkt, meldt de Volkskrant.

In het uiterste geval kunnen ouderen dan bijvoorbeeld niet meer terecht in de aanleunwoning van hun voorkeur.

'Meer geld nodig'

Sommige aanbieders van wijkverpleging zijn kwaad omdat bepaalde zorgverzekeraars het vooraf met hen afgesproken maximale declaratiebedrag voor dit jaar niet willen verhogen nu zich meer patiënten melden dan begroot. Driekwart van de aanbieders van wijkverpleging liet deze zomer weten meer geld nodig te hebben, onder meer omdat ouderen langer thuis blijven wonen, aldus een inventarisatie van brancheorganisatie Actiz.

Maximumbudget

Tot 2015 betaalde het Rijk de verpleging en verzorging. Sinds 1 januari vorig jaar gaat de betaling via de zorgverzekeraars. Elke zorgverzekeraar maakt met de verschillende zorgaanbieders afspraken over een maximumbudget voor de te leveren zorg.

Update 9.46: Wijkverpleging komt 180 miljoen tekort

Het tekort voor wijkverpleging in Nederland komt dit jaar naar verwachting uit op ruim 180 miljoen euro. Dat concludeert brancheorganisatie ActiZ op basis van onderzoek onder meer dan 160 zorgorganisaties.

Gemiddeld gaan organisaties uit van een overschrijding van de zorgbudgetten met 17 procent. De voornaamste redenen zijn te lage vergoedingen van zorgverzekeraars, terwijl een groeiend aantal mensen wijkverpleegkundige hulp nodig heeft. Daarnaast neemt ook het aantal ouderen met complexe problemen toe.

Bijna de helft van de ondervraagde zorgorganisaties (44 procent) geeft aan dat de continuïteit van zorg in hun regio de komende periode in gevaar komt. Het aantal mensen dat wijkverpleging nodig heeft, groeit onder meer doordat ouderen langer thuis blijven wonen.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant

Ook interessant