toggle menu

'Payrollers moeten betere arbeidsvoorwaarden krijgen'

'Payrollers moeten betere arbeidsvoorwaarden krijgen'

GroenLinks, SP en PvdA willen foute payroll-constructies snel aan banden leggen. Het gaat om overeenkomsten waarbij personen via een externe dienstverlener worden ingehuurd maar duidelijk minder verdienen dan werknemers. De drie linkse partijen komen met een wetsvoorstel om ervoor te zorgen dat zogenoemde payrollers hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun collega's krijgen.

Het is onrechtvaardig dat collega's die hetzelfde werk doen niet dezelfde arbeidsvoorwaarden hebben en hetzelfde loon krijgen, aldus SP'er Bart van Kent. Het kabinet heeft weliswaar zelf plannen om payrolling te beperken, maar volgens de linkse oppositie laten die voorstellen de deur op een ruime kier waardoor foute payroll-constructies nog steeds winstgevend zijn voor bedrijven.

'Payrollers zijn collega's, geen concurrenten'

Ook PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk kritiseert de huidige toestanden: 'Hetzelfde werk, hetzelfde kantoor, dezelfde koffieautomaat maar niet dezelfde arbeidsvoorwaarden.' Hij benadrukt dat payrollers collega's en geen concurrenten zijn.

'Payroll was ooit bedoeld om dingen eenvoudiger te maken. Inmiddels is payroll een manier geworden om mensen uit te buiten door sommige werknemers minder loon, minder vakantie en minder pensioen te geven voor precies hetzelfde werk. Dat is natuurlijk onacceptabel en moet veranderen', aldus Zihni Özdil (GroenLinks).

Bron: ANP

Ook interessant