toggle menu

'Pensioen van slaper niet zomaar compenseren'

Pensioenfondsen moeten deelnemers die geen premie meer betalen, zogenoemde slapers, anders kunnen behandelen dan pensionado's. Dat de uitkering van gepensioneerden wordt aangepast voor inflatie zou niet automatisch moeten betekenen dat de slapers ook recht hebben op deze indexatie.

Dat bepleitte recentelijk Falco Valkenburg van Towers Perrin, een bureau dat bedrijven en pensioenfondsen adviseert. Valkenburg vindt het tijd om de rechten van gepensioneerden en slapers te scheiden. Sinds 1992 zijn die rechten automatisch aan elkaar gekoppeld.

Slapers zijn doorgaans werknemers die een andere baan accepteren en zich vervolgens ook aansluiten bij het pensioenfonds van de nieuwe werkgever. De pensioenrechten die ze al hadden opgebouwd blijven achter bij hun vorige pensioenfonds, dat ze blijft beheren.

Towers Perrin vindt dat fondsen hun gepensioneerden een voorkeursbehandeling mogen geven ten opzichte van de slapers, omdat de laatste groep voornamelijk bestaat uit relatief jonge werknemers die nog een mogelijkheid hebben hun oudedagsvoorziening op het juiste niveau te krijgen. ,,Hen raak je niet meteen door niet te indexeren, dat wordt later wel weer goedgemaakt'', aldus Valkenburg. Hij ziet in deze aanpak een oplossing om pensionado's zo lang mogelijk volledig te compenseren voor de gevolgen van de inflatie. Towers Perrin claimt dat de meeste werkgevers en besturen van pensioenfondsen op dezelfde lijn zitten.

Vorige week werd duidelijk dat het ambtenarenfonds ABP, de grootste pensioenbeheerder in Nederland, bij de huidige stand van zaken geen volledige indexatie kan bieden. Mede door de malaise op de beurzen is de dekkingsgraad van het ABP door de kritische grens gezakt.

De berichten dat pensioenfondsen lijden onder de beursmalaise vormen volgens Towers Perrin geen reden voor paniek. Het adviesbureau stelt dat de meeste fondsen nog fraaie buffers hebben. Ook hebben de pensioenbeheerders hun risicobeheersing de afgelopen vijf jaar sterk verbeterd.

Bron: ANP.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant