Pensioen van zzp'ers in bijstand buiten schot

Pensioen van zzp'ers in bijstand buiten schot

Zzp'ers met een gemiddeld pensioen hoeven hun pensioen niet op te eten als zij een beroep doen op de bijstand. De bescherming geldt tot een pensioenvermogen van 250.000 euro en geldt ook voor mensen die niet deelnemen in een pensioenfonds en hun pensioen zelf hebben geregeld.

Rekening houden met zzp'er

Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken waar de ministerraad vrijdag mee instemde. De wet moet het opgebouwde pensioen van zzp'ers beschermen voor de vermogenstoets in de bijstand. Net zoals dat nu ook geldt voor werknemers. Gemeenten is eind vorig jaar al gevraagd om er al in 2015 rekening mee te houden. Daarvoor is 41 miljoen euro vrijgemaakt.

Inkomsten werk niet verrekend

Zzp'ers krijgen ook meer tijd om te beslissen over deelname aan een pensioenfonds. De termijn wordt verlengd van drie naar negen maanden. Verder regelt de wet dat als zzp'ers bijstand hebben een deel van hun inkomsten uit werk niet verrekend wordt met hun uitkering. Gemeenten mogen die uitzondering nu alleen toekennen voor zes aaneengesloten maanden. Maar om tijdelijk en deeltijdwerk vanuit de bijstand te stimuleren mogen die zes maanden in de nieuwe wet worden opgeknipt.

800.000 zzp'ers

De wet gaat nu voor advies naar de Raad van State en kan - mits aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer - per 1 januari ingaan. Nederland telt ruim 800.000 zzp'ers.

Stimuleren om meer te sparen

Eerder trok vooral D66 aan de bel over het risico dat zzp'ers eerst hun pensioen moeten 'opeten' als ze in de bijstand belanden. D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemt het wetsvoorstel van Klijnsma grote winst. 'Dit zal zzp'ers ook stimuleren om meer te gaan sparen voor hun pensioen omdat het risico dat ze het moeten opeten er nu niet meer is.' D66 eiste bij pensioenonderhandelingen met het kabinet in november 2013 al garanties voor het pensioengeld van zzp'ers.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant