Pensioenen verder onder druk door strengere rekenregels

Pensioenen verder onder druk door strengere rekenregels

Pensioenfondsen moeten vanaf 2021 uitgaan van nog lagere rendementen bij het berekenen van hun toekomstige verplichtingen. Daardoor komen pensioenkortingen nog dichterbij en neemt de kans af dat de oudedagsvoorziening op korte termijn weer kan meestijgen met de consumentenprijzen.

De strengere rekenregels worden aanbevolen door een commissie onder leiding van oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de pensioenfondsen, nemen het advies over. 'Versoepeling van de regels is geen optie, we kunnen ons gewoon absoluut niet rijk rekenen', aldus Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank.

Daling dekkingsgraad door nieuwe regels

Gemiddeld daalt de dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre het vermogen van een pensioenfonds toereikend is om ook in de toekomst alle pensioenen te betalen, onder de nieuwe regels met 2,5 procentpunt. Dat gebeurt wel pas in 2021 en dat is pas nadat, nog op basis van de oude regels, een besluit is gevallen over kortingen bij enkele grote pensioenfondsen.

Update 17:39: Rekenregels alleen relevant als pensioenakkoord verworpen wordt

Het advies is alleen relevant als het pensioenakkoord wordt verworpen in het FNV-referendum. Dat zegt voorzitter Han Busker van vakbond FNV.

Busker verwijst in zijn reactie naar het voorlopige pensioenakkoord dat vakbonden, werkgevers en het kabinet vorige week presenteerden. 'Onderdeel van het akkoord is dat er een stuurgroep komt die voor invoering van het nieuw contract waakt over alle voorwaarden. Dat betekent dat we met die stuurgroep een nieuw advies zullen vragen in 2020', aldus Busker.

Bron: ANP

Ook interessant