Pensioenpremie niet omlaag

Pensioenpremie niet omlaag

Het pensioen is bij veel pensioenfondsen dit jaar verlaagd, maar de premies dalen maar mondjesmaat mee. Slechts een kwart van de grotere pensioenfondsen die de opbouw vanwege nieuwe fiscale regels moesten verlagen heeft ook de premies verminderd.

Dit betekent dat bijna 1 miljoen werknemers hetzelfde of meer betalen voor minder pensioen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieele Dagblad onder de vijftig grootste sectorpensioenfondsen, zoals het pensioenfonds voor bakkers en het horecafonds. Van veel ondernemingspensioenfondsen zijn de premies nog niet bekend en daarom zijn zij buiten het onderzoek gelaten.

Per 2015 heeft het kabinet het maximum verlaagd dat jaarlijks aan pensioen mag worden opgebouwd: van 2,15 procent naar 1,875 procent van het brutoloon. Dit moet de schatkist in 2017 zo'n 2,8 miljard euro opleveren.

Van de 31 sectorpensioenfondsen die door deze versobering de opbouw moesten verlagen, hebben er slechts acht ook de premies verlaagd. Achttien fondsen hielden de premie gelijk ten opzichte van 2014 en vijf fondsen verhoogden de premie zelfs.

Bron: ANP MediaWatch / Financieel Dagblad

Ook interessant