Personeel grote winkelketens moet door min-uren straks gratis overwerken

Personeel grote winkelketens moet door min-uren straks gratis overwerken

Het personeel van grote winkelketens bouwt nu, in een periode van gedwongen sluiting, min-uren op. Dit zorgt ervoor dat zij later dit jaar gratis moeten overwerken, zo constateert vakbond FNV. Zij vinden dat de werknemers op deze manier onterecht de rekening van de crisis krijgen.

Medewerkers van Wibra hebben al een protest aangetekend tegen de regeling, zo meldt de bond. Ook krijgt de FNV verschillende meldingen van medewerkers van Blokker, Intratuin, Bristol en franchisevestigingen van HEMA. Werknemers vertellen dat zij al veertig, vijftig of zestig werkuren missen die later gratis ingehaald moeten worden.

Al steun voor terugbetaling loonkosten

Volgens de FNV vragen al deze ketens wel NOW-steun aan om de loonkosten door de overheid terugbetaald te krijgen. 'Winkelketens eten van twee walletjes', stelt FNV-bestuurder Linda Vermeulen. 'Dit deugt niet, dit is een groot misstand.'

'Scherpere eisen NOW-noodsteun nodig'

Volgens de FNV moet de politiek ingrijpen en moeten er scherpere eisen gesteld worden aan de NOW-noodsteun voor grote winkelketens. 

De bond onderzoekt mogelijkheden tot juridische stappen en roept werknemers op om zich te melden. Zo willen zij een actieplan maken. 

Bron: EenVandaag

Ook interessant