Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar

Persoonsgegevens 260.000 Nederlanders gestolen bij verzekeraar

Gegevens van minstens 260.000 Nederlandse klanten bij reisverzekeraar Allianz Global Assistance zijn gestolen. Het gaat deels om persoonsgevoelige informatie van reisverzekeringen, fietsverzekeringen en pechhulp. Dat meldt de NOS.

De gegevens bevonden zich op back-ups in een kluis op een beveiligde locatie, Daar waren contactgegevens, verzekeringsgegevens, kentekengegevens en bankrekeningnummers opgeslagen. Hoe de dieven toegang hebben gekregen tot de kluis, weet de verzekeraar niet. De verzekeraar heeft aangifte gedaan en een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens, aldus een woordvoerder na een brief aan de 260.000 gedupeerde klanten. Mogelijk gaat het om gegevens van nog meer mensen, omdat op de polis van reisverzekeringen vaak ook gegevens van andere personen dan alleen de klant staan.

Maatregelen

Allianz heeft meer medewerkers ingezet om fraude met gestolen persoonsgegevens op te sporen. Het is een van de maatregelen die het bedrijf neemt na de inbraak in de gegevenskluis, laat een zegsman weten.

Speciale apparatuur

Waar in Nederland de dieven hebben toegeslagen, wordt uit veiligheidsoverwegingen niet bekendgemaakt. De gestolen back-ups zijn volgens de reisverzekeraar alleen met speciale apparatuur af te lezen. Of de gegevens zijn misbruikt is nog niet bekend.

Wachtwoord veranderen

Het beveiligingsteam van de verzekeraar is onder andere extra attent op zogeheten phishing-pogingen. Daarbij proberen criminelen via e-mail of appjes onder valse voorwendselen inloggegevens buit te maken. Klanten met een eigen account moeten hun wachtwoord veranderen.

De inhoud van de kluis is inmiddels verhuisd naar een andere Nederlands locatie. De politie onderzoekt de kraak op dit moment. Uit de resultaten daarvan moet blijken of nog meer veiligheidsmaatregelen nodig zijn, aldus de zegsman.

Bron: ANP MediaWatch / NOS

Ook interessant