Persoonsgegevens 95.000 ANWB-leden openbaar door datalek

Persoonsgegevens 95.000 ANWB-leden openbaar door datalek

Door een 'menselijke' fout bij de webwinkel van de ANWB waren persoonlijke gegevens van 95.000 ANWB-leden te vinden via Google. Bij 87.500 van hen ging het ook nog om namen, e-mailadressen, telefoonnummers en betaalvoorkeuren, meldt techwebsite Tweakers.

De woordvoerder zegt dat het datalek is ontstaan toen een filter verkeerd is ingesteld door een IT-leverancier. Hierdoor konden gegevens via Google worden gevonden. 'Het is heel erg vervelend', aldus woordvoerder Ad Vonk. 'We proberen klanten nu te waarschuwen voor dit lek, zodat ze in de toekomst rekening kunnen houden met mogelijke phishing.'

Waarschuwing voor phishing

Het lek is bijna twee weken geleden ontdekt, maar ANWB heeft er eerst voor gezorgd dat de gegevens niet meer traceerbaar zijn via de zoekmachine. Naar getroffen leden is een e-mail verstuurd waarin wordt gewaarschuwd voor phishing, waarvoor de gegevens mogelijk voor kunnen worden gebruikt.

Wat kun je doen als je een phishingmail ontvangt?

Het lek is bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. De ANWB verduidelijkt dat data als bank- en creditcardgegevens en inloggegevens niet toegankelijk zijn geweest.

Bron: Tweakers

Ook interessant