Petitie tegen massale sterfte biggetjes

Petitie tegen massale sterfte biggetjes

Stichting Varkens in Nood biedt de Tweede Kamer donderdag meer dan 60.000 handtekeningen aan onder een petitie die protesteert tegen de massale sterfte van biggetjes in de vee-industrie.

De handtekeningen zijn in iets meer dan drie weken verzameld. Volgens de actievoerders stierven in 2015 zes miljoen biggen nog vóór de slacht, meer dan ooit in een jaar.

Dagenlang creperen

De zeugen zijn zo doorgefokt dat zij gemiddeld meer dan dertig biggen per jaar krijgen. Dat zijn er ongeveer zes keer zo veel als in de natuur, aldus Varkens in Nood. 'Daardoor is het gemiddelde geboortegewicht afgenomen en zijn de biggen zwakker en kwetsbaarder. Ze worden snel ziek, raken eerder onderkoeld of gewond en hebben een grotere kans om te verhongeren.'

Volgens de de organisatie liggen jonge biggetjes soms uren of dagen te creperen totdat de boer ze vindt. 'Dan worden ze doodgeslagen, maar dat gaat niet altijd goed waardoor ze nog langer lijden', weet Varkens in Nood.

De stichting eist Europese regels om een eind te maken aan het fokken op steeds meer biggen per worp. Ook moet de veehouderij gecontroleerd worden op zieke, gewonde en dode varkens. Voor bedrijven met een biggensterfte van meer dan 10 procent moet er een verplicht verbeterplan komen.

Bron: ANP / Varkens in Nood

Meer over:

Ook interessant