toggle menu

Petitie tegen webcamexamen Tilburg University

Petitie tegen webcamexamen Tilburg University

Nu de universiteit gesloten is, maken studenten van Tilburg University hun examens thuis op de computer. De opleiding houdt met een webcam en speciale software in de gaten of niet gespiekt wordt. De studenten vinden echter dat dat hun privacy schaadt en zijn een online petitie gestart die in een halve dag al bijna 900 keer werd getekend. Dat meldt Omroep Brabant.

De universiteit gebruikt het ict-programma Proctorio, waarmee microfoon en camera van de computer worden overgenomen. De software houdt alle oog- en mondbewegingen in de gaten en bekijkt welke websites tijdens het examen worden bezocht. Ook moeten studenten vooraf een scan van hun kamer aanleveren.

'Geef betere alternatieven'

'Stop met deze manier van surveillance en geef ons betere alternatieven', zo staat in de petitie die gestart is door psychologiestudente Naomi de Leng. 'Veel studenten onder wie ik zijn tegen deze examenmethode en willen alles doen wat mogelijk is om dit te stoppen. Volgens de universiteit wordt de privacy met Proctorio maar minimaal geschaad. Maar ik vraag me af of dat klopt. Andere universiteiten kiezen voor andere methodes zoals open boek-examens en alternatieve opdrachten, zoals het schrijven van essays', stelt De Leng.

Tilburg University laat na vragen van Omroep Brabant weten dat ze zondag met een reactie komt.

Bron: ANP MediaWatch / Omroep Brabant

Ook interessant