Petitie voor beroepsverbod varkensboer bijna 40.000 ondertekenaars

Petitie voor beroepsverbod varkensboer bijna 40.000 ondertekenaars

Ruim 40.000 mensen willen dat de eigenaar van de uitgebrande megastal in Erichem een beroepsverbod krijgt. Door de brand kwamen alle ruim 20.000 varkens om het leven. Een petitie van actiegroep Varkens in Nood voor een algeheel beroepsverbod was dinsdag omstreeks 17.00 uur al 40.764 keer ondertekend.

De varkensboer heeft al een beroepsverbod in Duitsland, omdat er van alles mis was in zijn stallen. Volgens Varkens in Nood had hij daarna een beroepsverbod voor de hele EU moeten krijgen. Maar in Nederland kreeg de varkenshouder dit voorjaar nog een vergunning om een stal voor 11.000 varkens te bouwen in het Overijsselse Mariënheem. De man heeft in Nederland al veel aanvaringen met de overheid gehad, maar alleen de rechter kan een beroepsverbod opleggen.

Petitie versnellen van opruimwerkzaamheden

Als een petitie minstens 40.000 handtekeningen krijgt, moet de Tweede Kamer zich over het voorstel buigen. Een petitie van omwonenden van de afgebrande varkensstal om de opruimwerkzaamheden te versnellen, was dinsdag 762 keer getekend. De buren willen ook dat de boer geen vergunning krijgt voor de bouw van een nieuwe varkensstal in Gelderland.

Wereldwijde petitie

Op de website van de internationale campagneorganisatie Avaaz hebben inmiddels ook ruim 120.000 mensen vanuit de hele wereld een petitie getekend. Daarin roepen zij op tot het intrekken van de vergunningen van de varkensboer en willen zij dat er strengere eisen worden gesteld aan dierenwelzijn en brandveiligheid van de stallen.

Bron: ANP

Ook interessant