'Peugeot-bezitters vaakst met pech langs de weg'

'Peugeot-bezitters vaakst met pech langs de weg'

Automobilisten met de meeste pech zijn bezitters van een Peugeot 308 van voor 2013. Ook eigenaren van een Seat eindigden relatief vaak langs de weg, blijkt uit een enquête van de Consumentenbond. Automerken van Aziatische origine hebben het minst vaak defecten, aldus de bond.

Tien procent van de bezitters van een Peugeot 308 met een bouwjaar van voor 2013 moest afgelopen jaar weggesleept worden. Daarnaast had 29% een dusdanig mankement dat er direct een garage bezocht moest worden. 

Aziatische merken

Aziatische auto's zijn volgens de enquête-uitslag het meest betrouwbaar. Acht op de tien best presterende auto's vinden daar hun oorsprong: op nummer één staat Toyota, gevolgd door Suzuki, Honda, Mazda en Subaru. Op nummer negen en tien volgen pas niet-Aziatische automerken, namelijk Mercedes-Benz en BMW.

Terugroepactie

De slechte scores van de dieselauto's van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda zijn opvallend volgens de Consumentenbond. De auto’s werden op grote schaal teruggeroepen voor een hersteloperatie vanwege verboden sjoemelsoftware.

Ongeveer zes procent van de respondenten stelt het afgelopen jaar een specifiek probleem met de EGR-klep gehad te hebben, die een rol speelt in de regulatie van het giftige gas NOx. Sinds de hersteloperatie blijkt de klep regelmatig na verloop van tijd stuk te gaan, wat een prijzige reparatie tot gevolg heeft. Volkswagen heeft beloofd de klachten 'op gepaste wijze' op te lossen.

Bron: Consumentenbond
 

Ook interessant