toggle menu

Pgb-problemen nog steeds niet achter de rug

Pgb-problemen nog steeds niet achter de rug

De problemen met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb) zijn nog steeds niet voorbij.

Nog steeds krijgt niet iedereen op tijd de declaraties uitbetaald. Het gaat om zo'n 5 procent, een aantal dat de afgelopen weken stabiel blijft.

Geen informatie nieuwe situatie

Ook hebben nog niet alle gemeenten de inwoners met een pgb geïnformeerd over hun situatie komend jaar. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) woensdag aan de Tweede Kamer.

Aantal telefoontjes toegenomen

Het aantal telefoontjes naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB), dat verantwoordelijk is voor de uitbetalingen, is deze maand weer toegenomen. De meeste gaan over tekorten. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de deze maand verstuurde brieven aan zo'n 10.500 mensen met een pgb waarin ze worden gewezen op het risico dat ze meer dreigen te besteden dan ze mogen volgens hun pgb.

Invoering pgb-systeem verliep niet vlekkeloos

Het afgelopen jaar is veel misgegaan bij de invoering van het nieuwe pgb-systeem voor zorg en huishoudelijke hulp. Gemeenten zijn sinds begin dit jaar verantwoordelijk voor de pgb's. Een monsterklus, die voor flinke problemen zorgde. Zorgverleners krijgen geregeld te laat of helemaal niet uitbetaald door de SVB. Het kabinet liet eerder weten tussen de 15 en 20 miljoen euro uit te trekken voor compensatie.

Verantwoording

Van Rijn heeft al meerdere keren verantwoording moeten afleggen in de Tweede Kamer. Eind november hoopt hij de Kamer opnieuw te informeren, schrijft hij in zijn brief. Medio december komt hij met een actueel beeld van de betalingen, zegt hij toe.

Radar en Pgb

Radar besteedt sinds 2009 al aandacht aan de pgb. Op 7 september 2015 kwam Radar met een uitzending over de pgb-fraude. Bekijk hier alle uitzendingen van Radar over dit onderwerp.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant