'Pil meest gebruikte anticonceptiemiddel onder studenten'

'Pil meest gebruikte anticonceptiemiddel onder studenten'

Zowel studenten uit het hogere onderwijs als mbo-studenten vormen een risicogroep voor onbedoelde zwangerschap, blijkt uit een nadere analyse van een onderzoek door kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 5% van de mbo-vrouwen en bijna 2% van de hoger opgeleide studentes te maken heeft gehad met een ongeplande zwangerschap. Studenten in het hoger onderwijs gebruikten met de laatste partner vaker altijd anticonceptie, namelijk 91% van de vrouwen en 85% van de mannen, versus 81% van de vrouwen en 72% van de mannen in het mbo.

Verschillende anticonceptiemiddelen

Meer dan twee derde van de vrouwen in zowel hoger onderwijs als mbo gebruikt als huidige anticonceptiemethode de pil, een deel daarvan in combinatie met het condoom. In het hoger onderwijs gebruikt 14% van de dames een spiraaltje. Dat is twee keer zo veel als onder jonge vrouwen in het mbo.  De pleister, de ring, de prikpil en het hormoonstaafje worden maar weinig gebruikt, blijkt uit het onderzoek.

Wat anticonceptie betreft is er in Nederland veel keus. Zorg.nu zette alle soorten op een rij zodat je op de hoogte bent van alle eigenschappen, voor- en nadelen en de betrouwbaarheid.

Zorg.nu: Anticonceptie: welk middel past het best bij mij?

Onenightstands

Bij onenightstands gebruikte 41% van de mannen en 50% van de vrouwen op het hoger onderwijs geen condoom. Onder mbo-studenten was dat respectievelijk 40% en 38%. 'Als je condooms bij je hebt, ben je uit op seks', vindt ongeveer een derde van alle mannen én vrouwen van alle opleidingsniveaus.  

Voorlichting

Vanaf half augustus starten Bayer, kenniscentrum Rutgers en de GGD een tour langs opleidingsinstituten in 13 steden door het hele land om tijdens de introductiedagen voor studenten voorlichting te geven over verschillende anticonceptiemiddelen. 

Lees ook: Anticonceptie komt niet terug in het basispakket

Bron: ANP / Bayer

Ook interessant