toggle menu

'Pillen via internet kunnen dodelijk zijn'

Meer dan 60 procent van de pillen die via internet worden verkocht, is nep. Als mensen ze slikken, kunnen ze er zelfs dood aan gaan. Een aantal organisaties waaronder de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet donderdag tijdens een congres een oproep aan consumenten ze simpelweg niet te kopen.

Radar liet in zijn uitzending van 28-09-2009 al zien wat het gevaar is van medicijnen kopen via het internet. 

Volgens deskundigen neemt de handel in namaakmedicijnen via internet echter toe. Onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat 3,3 procent van de Nederlanders boven de 18 jaar wel eens geneesmiddelen via internet koopt die volgens de regels alleen door de dokter mogen worden voorgeschreven. Het gaat meestal om afslankpillen, haargroeimiddelen, erectiepillen of antidepressiva.

Bij erectiepillen, bijvoorbeeld, kopen mensen via vaak internet omdat ze zich schamen voor hun kwaal. Anderen kopen antidepressiva via een website omdat hun eigen dokter hen de middelen niet wil geven. In Nederland slikken bijna 1 miljoen mensen antidepressiva, ook voor relatief milde klachten als rouwverwerking en relatieproblemen. Dat dit echter ernstige gevolgen kan hebben, laten we zien in onze uitzending van 01-02-2010.

Uit Brits onderzoek zou blijken dat een kwart van de huisartsen weleens patiënten heeft behandeld voor klachten die door de namaakmiddelen waren veroorzaakt.

Bron: ANP

Ook interessant