toggle menu

Pinnen wint van contant betalen

Pinnen wint van contant betalen

Nederlandse consumenten hebben in 2015 voor het eerst meer aankopen afgerekend met de pinpas dan met contant geld.

Een mijlpaal, aldus De Nederlandsche Bank (DNB), die samen met Betaalvereniging Nederland het betaalgedrag in ons land in kaart heeft gebracht.

Het aantal contante betalingen aan de kassa is gedaald van 3,44 miljard in 2014 naar 3,19 miljard vorig jaar. De totale waarde van die transacties is afgenomen van 42 miljard naar 40 miljard euro. Het aantal pinbetalingen is toegenomen van 2,91 miljard naar 3,23 miljard. De totale waarde ging omhoog van 89 miljard naar 93 miljard euro.

Contactloos betalen

Consumenten gebruiken de pinpas steeds vaker ook om kleine bedragen af te rekenen. Zo pinden zij vorig jaar 30 procent van hun aankopen onder de 5 euro. Dat was in 2010 nog maar 11 procent. Die toename is mede toe te schrijven aan de invoering van contactloos betalen.

Dankzij die relatief nieuwe vorm van pinnen, waarbij bedragen tot 25 euro kunnen worden betaald zonder pincode in te toetsen, zijn ook de pinbetalingen in de horeca flink toegenomen. Toch werden vorig jaar nog altijd zes op de tien bonnetjes in bijvoorbeeld kroegen of restaurants contant afgerekend.

Supermarkt

Bij de benzinepomp was het aandeel contante betalingen met ongeveer een kwart het laagst. Voor het eerst waren de pinners ook in de supermarkt in de meerderheid. Die branche is goed voor ruim een derde van alle kassatransacties.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant