'Plaats betere recycle-instructies op verpakkingen'

'Plaats betere recycle-instructies op verpakkingen'

Goede recycling van verpakkingen blijkt lastig, voornamelijk door de grote hoeveelheid verschillende soorten materialen die gebruikt worden om producten te verpakken, blijkt uit een rapport van Natuur & Milieu. Daarnaast is het voor consumenten lastig om te bepalen in welke afvalbak een bepaalde verpakking moet, omdat op bijna de helft van de verpakkingen geen informatie staat over in welke afvalbak het thuishoort.

Iets meer dan de helft van alle plastic verpakkingen wordt gescheiden ingezameld en van dit ingezamelde deel wordt de helft gerecycled, volgens Natuur & Milieu. Die percentages liggen bij de inzameling van papier (87%), glas (86%) en metaal (95%) hoger.

Instructies op verpakkingen

Supermarkten PLUS, Coop en Albert Heijn lichten de klant het vaakst voor: zij gebruiken op ongeveer driekwart van de verpakkingen van huismerkproducten een duidelijke recycle-instructie, blijkt uit het rapport. A-merken scoorden lager: op de helft van de verpakkingen staat informatie over de wijze van weggooien. Volgens de organisatie weten consumenten vaak niet in welke afvalbak een bepaalde verpakking, zoals een lege zak chips, thuishoort. Daarom vindt de bond het belangrijk dat er duidelijk op verpakkingen staat in welke afvalbak het moet.

Vereenvoudiging afvalstroom

De milieuorganisatie wil daarnaast dat de afvalstroom vereenvoudigd wordt, door bepaalde verpakkingen niet langer te gebruiken en zo veel mogelijk dezelfde materialen te gebruiken. 'We zien bedrijven bijvoorbeeld broodzakken van papier gecombineerd met een plastic venster gebruiken. Dat oogt misschien duurzamer dan alleen plastic, maar voor de recycling is het een drama. Daarnaast zien we nog te veel overbodige verpakkingen zoals de kartonnen wikkel om een bak met salade. De informatie op de wikkel kan ook direct op de plastic bak gezet worden', zegt Rob van Tilburg van Natuur & Milieu.

Bron: Natuur & Milieu

Ook interessant