'Plan om studierente te verhogen moet van tafel'

'Plan om studierente te verhogen moet van tafel'

Het regeringsplan om de studierente te verhogen, moet van tafel. Dat vinden GroenLinks en enkele jongerenorganisaties en daarom hebben ze een petitie in het leven geroepen die vanaf maandag is te ondertekenen. Daarmee willen ze de druk opvoeren op de Eerste Kamer, die het wetsvoorstel op 28 mei behandelt.

Dat studenten gemiddeld 5000 euro extra moeten gaan afbetalen aan hun studielening om hiermee de staatskas te vullen, is niet uit leggen, vinden GroenLinks en studentenbelangenorganisatie ISO, Landelijke Studentenvakbond LSVB, scholierenorganisatie LAKS, CNV Jongeren en de Nationale Jeugdraad.

Wat moet je weten als je geld wil lenen voor je studie? Hoeveel geld heb je nodig? En wanneer moet je extra lenen?

Lees meer: Lenen voor je studie: waar moet je aan denken?

Tienjaarsrente op staatsobligaties

Half december nam de Tweede Kamer het plan aan met de kleinst mogelijke meerheid. Volgens de initiatiefnemers kan nu één Senaatszetel ervoor zorgen dat de lastenverzwaring alsnog strandt. Een coalitie van 27 jongerenorganisaties, waaronder alle politieke, stuurde in maart al een brandbrief aan de Eerste Kamer.

De huidige rente op studieleningen is gebaseerd op de vijfjaarsrente op staatsobligaties. Vanaf het studiejaar 2020 wil dit kabinet bij studieleningen de tienjaarsrente op staatsobligaties hanteren. Oud-studenten met een gemiddelde studielening van 21.000 euro moeten daardoor in veel gevallen in totaal 5000 euro extra afbetalen.

Update: Klaver keert zich ook tegen het huidige leenstelsel

Het leenstelsel voor studenten moet op de schop. Dat schrijft GroenLinks-voorman Jesse Klaver, wiens partij in 2015 voor het nieuwe stelsel stemde, in een brief aan de leden van de partij.

Vijf jaar geleden besloot het toenmalige kabinet de basisbeurs af te schaffen. In de plaats kwam een leenstelsel, met steun van GroenLinks.

GL-Kamerlid Zihni Özdil, die in de Kamer voor de partij het woord voert over hoger onderwijs, gooide afgelopen weekend de knuppel in het hoenderhok. In een interview met dagblad Trouw sprak hij zich uit voor afschaffing van het leenstelsel.

Stelselwijziging heeft niet goed uitgepakt

Klaver vindt dat de stelselwijziging niet zo heeft uitgepakt als de bedoeling was. 'Het is duidelijk dat het kabinet de beloftes over kwaliteit en toegankelijkheid die gedaan zijn aan studenten niet waarmaakt. Het is duidelijk dat er problemen zijn met de doorstroming, leenangst en toename van stress. Het is duidelijk dat dit stelsel niet goed werkt.'

Hoe het stelsel moet worden aangepast, laat Klaver in het midden. Hij zegt er volgende maand dieper op in te willen gaan.

'Iedereen die studeert hoeft geen geld te betalen'

Ook Özdil sprak zich in het interview nog niet uit voor één alternatief, maar zegt wel dit: 'Mijn voorkeur heeft echt: iedereen die studeert hoeft geen geld te betalen. Het moet publiek bekostigd zijn en voor iedereen toegankelijk en gratis.' Als mogelijke alternatieven noemt hij de terugkeer van een basisbeurs of 'een systeem zonder collegegeld'

En, wanneer moet je je studieschuld eigenlijk aflossen?

Lees meer: Je studieschuld aflossen? Dit zijn de regels

Bron: ANP

Ook interessant