Plan vaccinatiepaspoort komt deze maand nog

Plan vaccinatiepaspoort komt deze maand nog

De Europese Commissie komt nog deze maand met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat moet vrij reizen binnen de Europese Unie, voor werk en voor het plezier, weer mogelijk maken, zegt de commissie.

Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een 'vaccinatiepaspoort' waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Maar andere lidstaten hebben over zo'n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou moeten mogen. Al naderden premier Mark Rutte, die in principe geen bezwaar heeft tegen het idee, en zijn collega's elkaar donderdag bij hun jongste top over de coronabestrijding wel.

Wetsvoorstel 'digitale groene pas' in maart ingediend

Von der Leyen ziet een Europese 'digitale groene pas' voor zich. 'We zullen in maart een wetsvoorstel indienen', zei de commissievoorzitter maandagochtend in een video-overleg met Europarlementariërs van haar eigen partij, de Duitse CDU. Dan wordt volgens haar duidelijk hoe het certificaat er concreet uit moet zien. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten er vervolgens nog mee instemmen.

Technische uitvoering bewijs kost drie maanden

Von der Leyen waarschuwde donderdag dat het alleen al drie maanden vergt om het inentingsbewijs technisch mogelijk te maken. Dat betekent dat de tijd dringt, met het zomervakantieseizoen in aantocht. De EU-landen moeten aan de bak om ervoor te zorgen dat ze dan bijvoorbeeld informatie over gevaccineerden kunnen uitwisselen, peperde Von der Leyen hun eerder al in.

Voorwaarde is dat inenten op stoom komt

Tegen die tijd moet dan wel ook het inenten echt op stoom zijn gekomen. Heel wat EU-regeringsleiders vinden het niet te verkopen om gevaccineerde mensen al meer rechten te geven als veel anderen nog niet eens de kans hebben gehad een prik te halen.

Voor ingeënte mensen weer onbekommerd kunnen reizen moet wel zeker zijn dat gevaccineerden het virus niet kunnen doorgeven. 'Maar daarover komen we steeds meer te weten en dat vraagstuk lost zichzelf dus hopelijk op', zegt Von der Leyens woordvoerder.

Bron: ANP

Ook interessant