'''Plantaardige'' boter en kaas bevatten wel degelijk melk'

'''Plantaardige'' boter en kaas bevatten wel degelijk melk'

Een Dier Een Vriend heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de bel getrokken over producten die volgens de dierenbeschermingsorganisatie misleidend zijn voor consumenten.

Het gaat om vier soorten boter en een soort kaas, waarop staat dat ze plantaardig zijn, maar waarin volgens Een Dier Een Vriend wel degelijk melkproducten zitten.

Vier soorten plantaardige boter

Volgens Een Dier Een Vriend gaat het om vier 'plantaardige boters': Zeeuws Meisje, Planta, Bertolli's en Solo. Deze zouden allen melkbestanddelen bevatten. Dit zou ook gelden voor de kaas Trenta, die als plantaardig zou worden verkocht door kaashandel Dekaaswinkel.nl.

Volgens de klager worden consumenten, onder wie mensen met voedselintolerantie, moedwillig misleid. Er zou sprake zijn van opzet omdat steeds meer mensen plantaardig en diervriendelijk willen consumeren. De NVWA liet donderdag weten de klacht nog niet te hebben gezien, maar dat in principe alle meldingen in behandeling worden genomen.

Reactie Unilever

Een woordvoerster van Unilever ontkent dat er sprake is van misleiding. Volgens de voedingsmiddelenproducent is de aanduiding 'plantaardig' wettelijk toegestaan als een product plantaardige oliën en vetten bevat en geen gelatine. Dat is het geval bij de genoemde merken margarine ('dus geen boter'). Dat het product melkbestanddelen bevat, wordt op de verpakking vermeld als verplichte allergenenwaarschuwing.

Klachten ingegeven door recente actie Vegetarische Slager

De klachten van Een Dier Een Vriend zijn naar eigen zeggen mede ingegeven door een recente actie van de NVWA aan het adres van De Vegetarische Slager, een producent van vleesvervangers. De producent werd begin deze maand opgedragen om productbenamingen zoals kipstuckjes en visvrije tonyn te wijzigen, omdat deze misleidend zouden zijn. Maar later werd dat verzoek weer ingetrokken.

Volgens Een Dier Een Vriend viel de NVWA de Vegetarische Slager aan op basis van 'gebakken lucht' en was er sprake van een 'misplaatste reprimande'.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant