Plastic dringt appels, wortels en sla binnen

Plastic dringt appels, wortels en sla binnen

Dat microplastics in de lucht zitten die we ademen, het water dat we drinken en de vissen en schaaldieren die we eten, weten we al jaren. Maar uit twee studies blijkt dat plastic deeltjes ook in groenten en fruit kunnen terechtkomen.

Via het water dat ze opzuigen, nemen de wortelstelsels van sla- en tarweplanten microplastics op. Zo komt plastic in de eetbare, bovengrondse gewasdelen terecht. Appels en wortelen zijn respectievelijk het fruit en de groenten die de meeste plasticdeeltjes bevatten.

Dat vertelt het onderzoek van de Italiaanse Margherita Ferrante van de Universiteit van Catani. Haar rapport in het tijdschrift Environmental Research dringt aan op meer onderzoek naar de gezondheidseffecten van plastic.

Nederlands onderzoek bevestigt

Wetenschappers meenden lang dat plasticdeeltjes te groot waren om door voedingsgewassen te worden opgenomen. Maar volgens de Nederlandse milieuorganisatie Plastic Soup Foundation bevestigt een tweede onderzoek, dat onafhankelijk van het eerste weldra in het tijdschrift Nature Sustainability verschijnt, dat microplastics ons voedsel binnendringen. Dat heeft hoogleraar Willie Peijnenburg van de Universiteit Leiden onderzocht, in samenwerking met een Chinese universiteit. 

In vlees en zuivel

Wortelgewassen zoals wortelen, radijsjes, rapen en bladgroenten zoals sla blijken het kwetsbaarst te zijn voor vervuiling met microplastics. 'Via planteneters kan het zo ook in ons vlees en zuivel terechtkomen', stelt Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation, die oproept tot meer onderzoek. ‘Het is nu echt tijd om naar de wetenschappers te luisteren. Wat we nu moeten uitzoeken is wat die giftige stoffen met onze gezondheid doen. Dit is onontgonnen terrein.’

Ook interessant