Plastic zwerfafval in rivieren wordt aangepakt

Plastic zwerfafval in rivieren wordt aangepakt

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil plastic zwerfafval in rivieren aanpakken. Ook wordt de norm voor plastic in grond- en baggerspecie fors naar beneden geschroefd. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanaf 1 januari mogen plastics alleen nog 'sporadisch' aanwezig zijn in grond- en baggerspecie, die onder meer wordt gebruikt voor de aanleg van dijken en wegen en het minder diep maken van plassen. De regering wil eigenlijk dat er geen plastic meer in de grond zit, maar totaal geen plastic meer in de grond is bijna onmogelijk. Nu mag er nog 20 procent plastic in zitten. In Nederland wordt jaarlijks ruim 40 miljoen kubieke meter van dergelijke grond verwerkt.

Nieuwe aanpak moet plastic in rivieren voorkomen

Een nieuwe aanpak moet daarnaast plastic in rivieren, dat uiteindelijk in de zee terechtkomt, tegengaan. Daarvoor wordt 5 miljoen euro uitgetrokken. Er moet onder meer in kaart worden gebracht wat de 'hotspots' zijn waar het plastic de rivieren in stroomt. Als dat duidelijk is, komt er geld voor projecten die deze afvalstromen stoppen.

'Plastic hoort niet thuis in water of milieu'

'Plastic hoort niet thuis in het water of het milieu. Het doet er honderden jaren over om te vergaan, dus dit probleem lost niet vanzelf op', aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Een mogelijke oplossing om de hoeveelheid zwerfafval aan te pakken, is het uitbreiden van het statiegeldsysteem met blikjes en kleine plastic flesjes.

Bekijk het fragment over: statiegeld op blikjes en kleine petflesjes

Bron: ANP / AD

Meer over:

Ook interessant