'Platinum haartest voor lekkende siliconen borstimplantaten is niet betrouwbaar'

'Platinum haartest voor lekkende siliconen borstimplantaten is niet betrouwbaar'

De platinum haartest, waarmee de aanwezigheid van siliconen in het lichaam aangetoond wordt, is volgens het Amsterdam UMC niet betrouwbaar. De test wordt soms uitgevoerd bij vrouwen die vermoeden dat hun siliconen borstimplantaten lekken. De waarden die worden gevonden bij vrouwen met implantaten verschillen echter volgens de onderzoekers niet significant van de waarden bij mensen zonder siliconen implantaten. 

Zelfs bij vrouwen met gescheurde implantaten werd geen verhoogde waarde vastgesteld, meldt het Amsterdam UMC. 'Kortom: er is op dit moment geen bewijs om deze haartest te gebruiken als maat voor siliconenlekkage. Of de siliconen implantaten lekken, kunnen we nu alleen zien met radiologisch onderzoek', zegt internist Prabath Nanayakkara in een persbericht. 'Het zou geweldig en nuttig zijn als er een simpelere test zou bestaan om siliconenlekkage aan te tonen. Maar die bestaat helaas nog niet.'

Hair Diagnostix

De commerciële platinum haartest, die in Nederland wordt aangeboden door Hair Diagnostix, meet de hoeveelheid platinum in het haar. Platinum is een stof die wordt gebruikt bij de productie van de implantaten. De hoeveelheid zou hoger worden naarmate de siliconen zich door het lichaam verspreiden, bijvoorbeeld bij een lekkend implantaat.

Siliconen borstimplantaten kunnen alsnog lekken

Dat de test niet betrouwbaar lijkt te zijn, wil overigens niet zeggen dat de siliconen implantaten bij de geteste vrouwen niet lekken. Het betekent alleen dat de platinum haartest geen inzicht in die mogelijke lekkage geeft.

Radar besteedde al vaker aandacht aan siliconen borstimplantaten en vrouwen die er klachten door hebben ontwikkeld. In de items werd de haartest ook enkele keren aangehaald. Zo werd in 2018 op initiatief van Radar en Trouw internationaal journalistiek onderzoek gedaan naar de gevolgen van borstimplantaten. Dit onderzoek resulteerde in de docu-serie 'The Implant Files'. Het onderzoek wees uit dat het toezicht op de controle van implantaten en medische hulpmiddelen zo achterloopt dat ernstige bijwerkingen heel lang onopgemerkt blijven.

Vergoeding borstimplantaten verwijderen

In het laatste item dat Radar uitzond over borstimplantaten, in november 2021, kwam aan bod hoeveel moeite vrouwen met klachten moeten doen om het verwijderen van hun siliconen implantaten vergoed te krijgen. Zij moeten zelf bewijzen dat die klachten komen door de implantaten. Omdat Breast Implant Illness nog niet officieel erkend wordt, nemen veel artsen de vrouwen niet serieus. Internist Nanayakkara stelde in de uitzending dat dit moet veranderen, en dat artsen een open blik moeten houden. 'Wij geven vrouwen het voordeel van de twijfel.'

Ook interessant