toggle menu

Ploumen: chloorkip komt er niet in

Ploumen: chloorkip komt er niet in

Een vrijhandelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten vormt geen bedreiging voor de voedselveiligheid en de wetten rond milieubescherming en dierenwelzijn in Europa. Dat zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) donderdag in Washington.

TTIP-akkoord

Europa en de VS onderhandelen al lange tijd over een veelomvattend handelsverdrag, het zogeheten TTIP-akkoord. Critici vrezen onder meer dat zo'n akkoord de voedselveiligheid in Europa ondermijnt. Europese onderhandelaars zullen dat echter niet toestaan, aldus de minister.

Chloorkip

'De chloorkip komt er niet in', zo verwees Ploumen naar het veelgebruikte schrikbeeld van met chloor behandeld Amerikaans kippenvlees. 'Die ligt niet eens op tafel. Dat geldt voor alles wat onze standaarden op het gebied van voedselveiligheid, milieuwetgeving en dierenwelzijn zou verlagen.'

Bij andere pijnpunten moet nog duidelijk worden of Nederlandse bezwaren ook door de rest van Europa worden gedeeld. Hierbij gaat het onder meer het arbitragesysteem waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen (ISDS).

Ploumen wil dit systeem inperken, onder meer door alleen bedrijven die veel activiteiten hebben in Europa of de VS rechten te geven op dit gebied. Verder moet de onafhankelijkheid van het ISDS-systeem worden gewaarborgd. Volgens Ploumen worden deze eisen in Europa breed gedragen. Binnenkort blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie in hoeverre de voorstellen daadwerkelijk door Brussel worden overgenomen.

Regels goed beschermd

Ploumen gaf donderdag verder aan dat de SER om advies wordt gevraagd over de mogelijke sociaaleconomische gevolgen van het TTIP voor Nederland. De raad moet onder meer bekijken of Nederlandse en Europese regels rond arbeid en vakbonden goed worden beschermd.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant