toggle menu

Pluimveebedrijven leven regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid niet na

Pluimveebedrijven leven regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid niet na

Bedrijven in de pluimveevleesketen leven de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid niet goed na. Dit meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De pluimveesector kan zich niet in het rapport vinden.

Volgens de NVWA hebben dieren nog te vaak onvoldoende voer en drinkwater en doordat er in de stallen te weinig droog strooisel ligt, hebben ze sneller last van pijnlijke zweren aan de poten. Eenmaal in het slachthuis is het risico groot dat het pluimvee niet goed wordt verdoofd voor het wordt geslacht.

Ook signaleert de NVWA dat pluimveehouders zich niet houden aan alle regels voor het gebruik van antibiotica. Rob van Lint (inspecteur-generaal NVWA) erkent dat de sector afgelopen jaren stappen in de goede richting heeft gemaakt, maar hij spreekt van een zorgelijk beeld. 'Naleving van wet- en regelgeving bij ondernemers in meerdere ketenschakels schiet te kort of regels worden moedwillig overtreden.'

De NVWA gaat strenger optreden, laat minister Carola Schouten van Landbouw weten. Ze wil beterschap van de pluimveesector en maakt daar binnenkort afspraken over.

'Reken voorgoed af met misverstanden'

De Consumentenbond roept de pluimveesector, de supermarkten en de politiek op voorgoed af te rekenen met de misstanden in de kippenvleesketen. De misstanden brengen grote risico’s met zich mee voor de voedselveiligheid en het dierenwelzijn, waarschuwt de bond.

'Fraude met bedorven vlees of stiekem toegevoegd water, met registratie van salmonella en met antibiotica én het stelselmatig overtreden van dierenwelzijnsregels. Dit rapport geeft voor de zoveelste keer een schokkende inkijk in de misstanden in de pluimveesector. De NVWA kan dit niet alleen oplossen', aldus bondsdirecteur Bart Combée.

'Supermarkten moet verantwoording nemen'

'Het belangrijkste is dat de sector zelf aan de bak gaat. Daarnaast moeten supermarkten meer verantwoording nemen, want die leggen het vlees in de schappen. En een sterke politieke wil om orde op zaken te stellen, is ook onontbeerlijk om de deels verziekte sector te saneren.'

Goed toezicht is onontbeerlijk, stelt de Consumentenbond. 'De politiek moet staan voor stevig en onafhankelijk toezicht, gebaseerd op drie principes: voldoende pakkans, afschrikwekkende boetes en transparantie.'

'Geschrokken van de conclusies'

Voedselwaakhond foodwatch is ook geschrokken van de conclusies van de NVWA en wil dat het kabinet zijn verantwoordelijkheden neemt en niet te vrijblijvend blijft.

Update 12:29 uur:

Pluimveesector kan zich niet vinden in het rapport

De pluimveesector zelf kan zich niet zo vinden in het NVWA-rapport, aldus branche-organisatie Pluimned. 'Dit doet geen recht aan het hoge niveau van de sector en al zijn inspanningen steeds beter te worden. Het niveau van naleving van regels van de meeste bedrijven in de pluimveevleessector is goed en de initiatieven die de sector neemt om toonaangevend te zijn en blijven vinden internationaal navolging.'

Het hoge kwaliteitsniveau 'dat Nederlandse producenten behalen' blijft onderbelicht in het rapport, zegt de organisatie. 'Dit komt mogelijk doordat de focus van het rapport uitsluitend op de risico’s ligt.'

Aanknopingspunten voor verbetering

Het rapport biedt wel aanknopingspunten voor verdere verbetering, erkent Pluimned. 'Uiteraard zijn fraudegevallen onacceptabel. Het rapport kan echter leiden tot een onterecht negatief beeld van het kwaliteitsniveau van de Nederlandse vleeskuikensector, juist ook in internationale context.'

De pluimveeorganisaties willen wel met de NVWA in gesprek en 'waar nodig nog meer verbeteringen' aanbrengen.

CBb schrapt maatregelen tegen pluimveeslachterijen

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt maatregelen tegen een aantal pluimveeslachterijen in verschillende gemeenten. Die waren genomen nadat de NVWA bij controles in de slachterijen verontreinigingen op karkassen had gevonden.

Procedures om de voedselveiligheid te vergroten zouden niet goed op orde zijn en moesten daarom worden aangepast, maar het CBb vindt genoemde verontreinigingen onvoldoende voor die conclusie.

De twaalf slachterijen gingen in beroep tegen het oordeel van de NVWA dat ze de boel niet op orde hadden en kregen dus gelijk, want het college vond de feiten niet ernstig genoeg.  Het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de hoogste bestuursrechter in Nederland op het gebied van het sociaal-economisch bestuursrecht.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant